onsdag 27. januar 2010

Forfatter uten jubileum


Det er Bjørnson-år i år. Siden jeg ikke bryr meg hverken om mannen eller forfatterskapet, så interesserer det meg midt i ryggen! BB's betydning for sin samtid kan knapt nok overvurderes, men hans diktning er idag like død som dikteren selv. (Med Ja, vi elsker som selvsagt unntak.) Men han fikk jo Nobelprisen i litteratur, vil noen innvende. Ja, men det var en politisk tildeling.
Edvard Hoem er aktuell med en ny Bjørnson-biografi. Jeg tror neppe jeg gidder å lese den.

Det er derimot annen forfatter som fascinerer langt mer. Han døde også for 100 år siden. Nemlig Hans Jæger.
Ketil Bjørnstad sa en gang i et intervju at Jæger var kun en fotnote i vår litteraturhistorie. Om denne fotnoten har Bjørnstad skrevet essay i Forfatternes Litteraturhistorie, han har komponert dobbeltalbumet Leve Patagonia, skrevet dokumentarromanene Oda og Jæger. Bjørnstad har nærmest tatt patent på Hans Jæger og bohembevegelsen.
Hvis du vet lite, men er nysgjerrig på mannen, myten og tiden, syns jeg ikke nødvendigvis Bjørnstad er rette mannen å gå til. Les heller Fredrik Juel Haslunds glimrende etterord i "Fra Kristiania-Bohemen" (1976-utg.).
Og hvis det er stemning for det, kan jeg skrive et innlegg om Hans Jæger ved en senere anledning. Han var i sin tid en av mine store helter, så jeg kan endel om både mannens skjebne og hans forfatterskap.

7 kommentarer:

 1. Jeg vet ingenting om Hans Jæger - tenk så fint hvis du skriver litt.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Jag är nyfiken och blir mycket intresserad av Hans Jaeger!

  SvarSlett
 5. Enig, mer Jæger, la han kaste skygge over BB! Er det forresten ikke den likhet mellm dem at de var viktigere samfunnsaktører enn forfattere?!

  SvarSlett
 6. Den store Jæger
  paa post...

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !