lørdag 5. desember 2009

Fra Chaplins selvbiografi


Jeg har lest Mitt liv av Charles Chaplin. Den er hverken god eller dårlig. Men iblant en litt kjedelig beretning om et unikt talent. Som selvbiografi betraktet er den tradisjonell, og kronologisk fremstilt. Den dreier seg veldig mye om penger; dollars både her og der, dollars på nesten hver side. Og det er egentlig fullt forståelig, med tanke på at Charlie kom fra avsindig fattigslige kår. Men å lese om penger er ikke spennende.
Boka er uansett et must for enhver fanatisk cineast. Vi andre kan faktisk med fordel nøye oss med å bruke 5 min om han på wikipedia. Eller enda bedre: Se Diktatoren eller Modern Times omigjen.
Jeg fant et avsnitt som passer i denne bloggen. Et innlegg som kanskje har mest interesse for unge (eller gamle) forfatterspirer.
"Det interesserer meg alltid å vite hvordan forfattere arbeider og hvor meget de skriver pr dag. Thomas Mann skrev gjennomsnittlig 400 ord om dagen. Lion Feuchwanger dikterte 2000 ord, noe som tilsvarte 600 skrevne ord pr dag. Somerset Maugham skrev 400 ord om dagen bare for å holde seg i øvelse. H G Wells skrev gjennomsnittlig 1000 ord om dagen. Den kjente engelske journalisten Hannen Swaffer skrev fra 4000 til 5000ord om dagen. Den amerikanske kritikeren Alexander Woolcott skrev en anmeldelse på 700 ord på et kvarter, hvoretter han tok fatt på pokerspillet igjen - jeg var der da han gjorde det. Hearst pleide å skrive en leder på 2000 ord på en kveld. Georges Simenon har skrevet en kort roman på en måned - og av høy litterær kvalitet."
Mange tall. Det mest interessante er selvsagt at Charlie kjente dem alle sammen. Og det mens de var mennesker av kjøtt og blod, - før de ble legender.

1 kommentar:

  1. Fin blogg! morsomt at du leser Chaplin. Niåringen min og en venninne har spilt inn film med mobilen min i dag- inspirert av nettopp han. Kanskje fordi vi så om han på Kvitt eller dobbelt på lørdag? Jeg er foresten glad i biografier.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !