søndag 29. november 2009

Dagens sitat


Dagens sitat er hentet fra en liten, meget god og merkelig, dansk roman av en nesten glemt forfatter. Jeg henter ham fram med et ørlite håp om at dere skal bli nysgjerrige nok til å lese ham.
"Han ville gjerne have den roman skrevet; det havde været et forehavende, der havde spøgt i flere år, men han havde ikke kunnet komme igang, skønt han dag efter dag havde sat sig til maskinen og skrevet nogle linier, men tingene ville ikke makke ret. Han var træt, før han fik begyndt. Han troede ikke på sig selv, og det var nødvændigt for at kunne skrive romanen, derfor ville han i grunden gerne tro på sig selv, men det kunne han ikke, uden at han havde skrevet romanen."

(Peter Seeberg: Fugls føde, 1957)
PS. Var det noen som kjente seg igjen?

6 kommentarer:

 1. Jeg har lest denne for en del år siden. Nå fikk jeg lyst til å lese den igjen.

  SvarSlett
 2. Jeg gjorde samme, siden jeg anbefalte den til Spectatia. Så lurte jeg på hvorfor! Smaken forandres, - men jeg ble overrasket over at boka "holdt seg". Enhver bok til enhver tid, men rart allikevel!
  Husket den annerledes. Den ER bra.
  Fortsatt.

  SvarSlett
 3. Ja, Fugls føde ER bra. Så selv om jeg vet at du har sett denne posten før, Dipso, så legger jeg inn en lenke alikevel for å gjøre mitt til at andre skal oppdage ham.

  Jeg husker forresten godt da jeg selv oppdaget ham. Det var da jeg leste et lite danskkurs på universitetet for noen år siden, og vi skulle lese og analysere hans novelle Patienten. Den gjorde sterkt inntrykk på meg. Har noen her lest den?

  SvarSlett
 4. Seebergs böcker blev jag rekommenderad av en bokhandlare i Randers när jag reste runt på cykel (och letade efter mina rötter) på Jylland för många år sedan. Jag minns att jag blev mycket begeistrad! Åh vad jag får lust att läsa om nu!

  SvarSlett
 5. Jeg også heier veldig på Seeberg, spesielt novellene. Han fikk Nordisk Råds pris for "Om fjorten dage" for rundt 20 år sia. Nå rykker han framover i lesepånyttkøen min også.

  SvarSlett
 6. Fugls føde er et mesterverk. Sjelden ser man klarere sammenhengen mellom skrivesperre og sjelelig tomhet.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !