onsdag 21. oktober 2009

"Aner ikke hvorfor bøkene mine er så populære"


De aller fleste har nok fått med seg at det ikke er noen lukrativ affære å være skjønnlitterær forfatter. Det er de færreste av dem som kan leve av å skrive. Men det er selvsagt unntak fra regelen her også. De få som lykkes, de gjør det til gangs:
«Panserhjerte» topper årets boksalg etter bare én måned, og Nesbø kan allerede ha tjent åtte millioner på boka. Selv forstår ikke forfatteren seg på suksessen.

- Jeg aner faktisk ikke hvorfor disse bøkene er så populære, forteller Jo Nesbø.

Tall Bokhandlerforeningen har utarbeidet for Dagbladet viser at Jo Nesbøs «Panserhjerte» er den mest solgte av årets nye, norske romaner. Og det selv om den kom ut for bare én måned siden.
Første opplag på 100000 nærmer seg utsolgt fra forlaget, og et nytt opplag på 20000 er på vei fra trykkeriet. Dagbladets beregninger viser at et salg på 100 000 bøker vil gi Jo Nesbø rundt 6 millioner kroner i royaltyinntekter.

Inkluderes salget til bokklubbene på 70000 eksemplarer, kan Nesbø allerede ha solgt 170000 eksemplarer, og tjent om lag åtte millioner kroner til sammen.
Selv ønsker ikke Nesbø å kommentere de konkrete salgstallene, men mener suksessen ikke påvirker hvordan han jobber som forfatter.

- Jeg skriver i mitt lille univers, og det hadde jeg gjort uansett. Jeg er redd for å bruke for mye tid på å analysere hva andre folk syns er attraktivt med dette universet, sier forfatteren.
Nesbøs salgstall ligger himmelhøyt over konkurrentenes. Han er nesten en bokhøst alene. På andreplass ligger Tom Egelands «Lucifers Evangelium», og etter det Dagbladet kjenner til har Aschehoug solgt nærmere 30000 eksemplarer til norske bokhandlere. Altså 70000 færre enn Nesbø.

Nesbø påpeker at han ikke opplever braksalget som en god indikator på hvor godt han lykkes som forfatter.
- Jeg gjør det alle andre forfattere forsøker å gjøre, nemlig å skrive en så god roman som jeg kan skrive. I hvilken grad man lykkes i den bestrebelsen måles nok ikke i salgstall.
De imponerende tallene til tross, Aschehoug er ikke særlig overrasket over knallsalget til Nesbø

- Nei, vi hadde et så stort forhåndssalg at dette var forventet, forteller salgs- og markedssjef i Aschehoug, Even Kaalstad.
Ifølge Kaalstad vurderer Aschehoug også å trykke nytt opplag av Egelands thriller «Lucifers Evangelium».
- Det er en mulighet for at det blir et nytt opplag før jul. Vi blir bortskjemte med Nesbø, men 30000 eksemplarer av Egelands bok er enestående.
I en konkurransepreget bokbransje ruver altså Nesbø på toppen. Men noen særlig respekt eller misunnelse blant sine kollegaer merker forfatteren lite til.
- Den respekten man oppnår, oppnår man som person og forfatter. Det siste folk ser på da er salgstallene, tror Nesbø.

(Dagbladet, 19.10.09)

3 kommentarer:

  1. Har ikke lest krim av Nesbø, men derimot barneboka Doktor Proktors Prompepulver. Riktig morsom og velskrevet var den, så man skulle kanskje prøve seg på en krim av ham også...

    SvarSlett
  2. Ja, hvorfor ikke. Alle andre gjør det jo.

    SvarSlett
  3. De anbefales på det aller, aller varmeste!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !