mandag 1. juni 2009
Samnorsken
Jeg var, gudskjelov, ikke gammel nok til å ta del i språkstriden på 50-tallet. Ja, jeg vet det; vi har hatt mange språkstrider her i lille Norge. Og jeg tenker ikke på krangel mellom nynorsk- og riksmålsfolk. Jeg mener dette absurde, sosialdemokratiske eksperimentet som ble kalt samnorsk.
Jeg kan ta fram bøker av Henrik Groth, André Bjerke eller Odd Eidem, for å få litt mer kjøtt på beinet til dette innlegget. Men det er for varmt, og en solfylt veranda forventer mitt nærvær.
Men kan noen fortelle meg hvorfor det heter Høgskolen i Oslo? (Av en eller annen grunn irriterer det meg!)
For tapte ikke samnorskfolket, da?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Og hvorfor heter det veg og ikke vei i tradisjonelle bokmålskommuner? Og hvorfor kan ikke folk forskjellen på ennå/enda, lenger/lengre, overfor/ovenfor.
SvarSlettDessuten, det er vel ikke så mye nynorsk man hører i radio/TV, men snarere en lapskaus av dialektalt oppgulp, eller samnorsk om du vil. PS - Skal jeg verve deg inn i Riksmålsforbundet? Da får jeg en CD. Hurra!
Her fant jeg svar fra Tor Guttu, sakset fra Riksmålsforbundets språkspalte:
SvarSlett"Vi utelukker ikke at departementet kan være lydhør for en henvendelse om saken, i og med at formen HØGSKOLE antagelig er for utgående, på initiativ fra nettopp departementet; statsråd Clemet har varslet at bokmålsformen
skal være HØYSKOLE.
Man kan nok regne HØG-formen som et lite kupp anno 1959. I læreboknormalen som da ble fastsatt, var det riktignok valgfrihet mellom HØG og HØY, men
HØG- var obligatorisk i visse sammensetninger: -fjell (og dermed også f.eks. høgfjellshotell og høgfjellssol), -land, -sete, -skole og -slette (og LÅG- i noen tilsvarende ord). Læreboknormalen måtte følges av
lærebokforfatterne og staten, og dermed ble HØG- obligatorisk i disse sammensetningene for svært mange språkbrukere.
De som skrev nynorsk, behøvde ikke å bryte tradisjonen. HØG var selvsagt eneform, men den tradisjonelle formen SKULE var ikke blitt forbudt, og det
er jo HØGSKULE det bør hete på nynorsk; HØGSKOLE er en bastard også der.
Men de samnorskorienterte 59-folkene hadde likestilt SKULE og SKOLE i den
nynorske læreboknormalen, og dermed gjort fellesformen HØGSKOLE mulig. Den brukes i nynorskdistriktene, men det er oppløftende å se at flere holder på
HØGSKULE.
Norges Handelshøyskole har hele tiden holdt hårdnakket på HØY-, og selvsagt
bruker private høyskoler denne formen.
Med hensyn til talemålsgrunnlaget for HØGSKOLE (det var jo "norsk folkemåls
grunn" de bygget på i 1959) gjorde jeg en iakttagelse for åtte-ti år siden da jeg fikk et spørsmål av samme slag som ditt. Jeg ringte til et dusin
"HØGSKOLER" for å høre hva de sa på sentralbordet; samtlige sa HØYSKOLEN I
. . ., og jeg tror nok de stort sett snakket folkemål.
Ved bokmålsliberaliseringen i 1981 bortfalt kravet om HØG- i de nevnte
sammensetningene, men det avstedkom ingen forandring i høyskolenavnene. Nå
er det altså håp."
Takker for to MEGET utførlige kommentarer. Her har du jo stoff til innlegg i din egen blogg.
SvarSlettNei, jeg vil IKKE bli medlem av Riksmålsforbundet. Er redd for at jeg da må reise "på hytten". Eller at jeg må si "Guttene i skogen" fremfor "Gutta på skauen".
Ellers var det jo trist at du gikk glipp av vervepremien... Spent på hva slags CD det kan være. "Lillebill Ibsen leser Arne Hestenes" ?
Merk Dem forøvrig at jeg ikke avsluttet med "Hurren" i mitt første svar. Ja, merk Dem det!
SvarSlettDen siste tiden har jeg faktisk lyttet til Per Aabel (som leser H.C. Andersen) og Rolf Just-Nilsen (Jeppe Jansens giraff) på lydbok - tenk hvis sleivkjefter som ...nei, her tør jeg ikke nevne navn. La oss bare si det er godt mange av samtidens samnorsk/dialekttalende rørehoder ikke besudler slike nasjonalskatter. Ja, tenk det mener jeg. Adjøen for nu.
Jeg har grublet litt på at du foreslo å verve meg til Riksmålsforbundet. Og kommet fram til: Tja, hvorfor ikke! Jeg kommer fortsatt til å snakke som Per Petterson skriver, når jeg føler for det.
SvarSlettDet holder neppe at du oppgir "Dipsolitteraten, Badebyen, Akershus" som nytt medlem.
Egentlig navn og adresse: Geir Isaksen, Storgt. 38A, 1440 Drøbak. (Håper du får glede av CD'en!)
Verveprosessen er herved i gang. Gi et pip når/hvis du hører noe fra forbundets øverste hold (kontigenten er forøvrig på kun kroner 250,- pr. år).
SvarSlettGod jul!