torsdag 8. januar 2009

Haikerens guide til galaksen...


... av Douglas Adams, er en av de morsomste bøkene jeg har lest i mitt liv. Husker jeg lå på sofaen og leste den, mens jeg lo så tårene trillet.
Det var et år jeg tenkte jeg skulle gi søstera mi den boka i julegave. Så tenkt, så gjort. Senere spurte jeg om hun hadde hatt det morro da hun leste den. Nei, hun hadde ikke hatt det minste gøy. Hennes ektemann fulgte opp; han hadde også lest den, men ikke så mye som trukket på smilebåndet.
Ingen av dem har fått bøker i gave av meg etter det.

Humor er vanskelig. Men jeg anbefaler alle som har en tøddel humoristisk sans om å lese den. Ikke la deg skremme av at boka ofte havner i hylla for Science Fiction, for dette er bare gøy.
Visste du forresten at den første norske utgivelsen fikk tittelen På tommeltotten til Melkeveien !

12 kommentarer:

  1. Familiens heftede eksempklar er lest i filler.

    SvarSlett
  2. Men hur kan syster och svåger inte tycka att Liftarens guide är kul?

    Jag har nog sällan haft så kul när jag läst en bok. Och lite tankvärd dessutom. Däremot ska man nog ta en paus mellan varje bok i boken så att man inte får en överdos.

    SvarSlett
  3. Boktoka: Nei, du kan spørre! "Man skal overskjære sine familierøtter" sa Kristiania-bohemen.

    SvarSlett
  4. Hej igen! Tack för kommentaren på min blogg. Och beröm. Du frågade om fördelar med egen domän. Jag skriver mitt svar här också om du inte skulle komma tillbaka till boktoka och läsa kommentarerna.

    Fördel med egen domän är att jag kan bestämma mer över utseendet på sidan. Nu har jag möjlighet att helt skapa utseendet själv, eller göra som jag gjort, ladda ner en förprogrammerad mall och sen göra om den efter smak. Har man egen domän finns det fler mallar att välja mellan. Och då hittade jag en som passade mig bättre.

    Nackdel med egen domän är att det kostar lite pengar. Men jag tycker att det är värt det. Det blir runt femhundra kronor per år, beroende på vilket webhotell man väljer.

    Lite mer meck alltså med egen domän, men också lite mer kul.

    SvarSlett
  5. Jaha, da kan vi konstatere at jeg ikke har humor. Ble påprakket denne av en Hitchhiker-entusiast på en ferie for mange år siden, og leste den pliktskyldigst. Men jeg var nok mest "Hæ?" istedenfor "Haha!". Marvin var i og for seg litt søt, men han er søtere på film med Alan Rickmans stemme.

    SvarSlett
  6. Ahh, nerdeboken over alle bøker. Da jeg vokste opp var denne nærmest obligatorisk i enkelte miljøer (de andre leste Tolkien). For en som hadde skrevet særoppgave om Monty Python, var valget imidlertid lett som en busslast anorektikere. Adams har jo bidratt med litt stoff til Flying Circus, og har ellers jobbet med John Cleese.
    Men filmatiseringen var bedrøvelige saker. Den gamle TV-serien (jeg tror den er innspilt flere ganger) er faktisk ikke så verst, men den "fanger" ikke boken. Radioserien har jeg aldri hørt.
    Boken er en klassiker, og den som ikke finner den morsom burde kaste seg ned fra et stup. Meningen med livet er 42.

    SvarSlett
  7. Jasså Svanen, du mener at jeg burde ha hoppet her altså?

    Men selv om jeg ikke er noen Adams-fan er jeg fremdeles litt lei meg for at jeg ikke rakk å ta bilde av det hjemmelagede skiltet som sto i en rundkjøring her i krokene for et års tid siden. Det hadde teksten "The Answer is 42".

    SvarSlett
  8. Tja..for eksempel der.
    Det var en uansett en python-referanse. Jeg er enig med Dipsolitteraten, humor er vanskelig. Er du uenig i den påstanden kan du legge deg på motorveien.

    Vennlig hilsen svane med løgnhals.

    SvarSlett
  9. Mange bøker som skal være morsomme blir bar veldig slitsomme synes jeg. Det er jo mange bøker som er morsomme nok til å trekke på smilebåndet, selv om bokens tema kan være alvorlig. Men det er ikke så alt for ofte bøker får meg til å le (i forhold til bare lett humring). Så vidt jeg kan huske så er det Hitchhiker og Vente på Godot som har fått meg til å le høyt for meg selv de siste årene.

    SvarSlett
  10. Oda: Hehe, som jeg sa er humor et vanskelig tema. Kan du tenke deg noe mer forskjellig enn Haikeren og Vente på Godot!
    Humor bør heller ikke analyseres. Iflg Henrik Groth er Bergson's filosofiske verk "Latteren" noe av det kjedeligste som noensinne har kommet på trykk.

    SvarSlett
  11. Jo visst bør humor analyseres! (I dag er jeg tydeligvis mer obstinat enn normalt.) Theme Melck har nettopp gitt meg flere gode tips om bøker i emnet humorteori, så jeg har i alle fall tenkt å analysere humor snart.

    SvarSlett
  12. Åsså "humorteori", da! Nei, dra meg baklengs inn i fuglekassa...

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !