tirsdag 4. november 2008

Litterær quiz


Egentlig skulle jeg ha skrevet fortsettelsen om Mannen uten egenskaper, men Musil kan vente.
Isteden tar vi like godt en quiz igjen. Det virker som om de litterære quizene er populære, og det er en veldig ålreit måte å drive litteraturformidling på. Det er jo mitt håp at enkelte deltagere blir så nysgjerrig på disse tekstutdragene, at de også vil lese bøkene de er hentet fra.

Som alltid: Vær aktive i kommentarfeltet og finn spor i ord.

Vi setter i gang:

“Helvetes veier er i sannhet uransakelige: Det er snart bare hånden, som han skriver med, igjen av Q, den ulykksalige og forvillede. Resten er i ferd med å bli borte, bli usynlig. Fra betongrommet under den store jernbanestasjonen fører han pennen over linjene i notatboken, skriver korte, nervøse setninger, mens han med desperat optimisme fantaserer om å få tilbake en menneskelignende form; ansiktets helhet, landskapslignende flater av hud og blodets farge. Han er våken og bevisst, men med en kropp som faller fra hverandre. Snart er han konturløs som de store vindenes øye.
Fra der han sitter og skriver, rabler, drømmer om fjerne tider og andre verdener, fortoner alt seg som noe urovekkende selvoppfylt, en fantasi som er blitt virkelig. Alle minnene om om de jordiske bestrebelser har drømmenes uklarhet. Hva gikk galt? Stillheten her nede har vekket behovet for klarhet i ham, men avklaringene unnflyr ham. Derfor flykter han inn i setningenes verden. Og den sindige engelen som besøker Q påpeker at skrivingen er det eneste som kan holde ham oppe, og forsinke forsvinningen. Fra sin post i den usynlige verdens inferno sitter derfor den troskyldige Q og skriver hyldningsvers til engelen.
Han tror det skal hjelpe -.”

Forfatter og roman, takk!

8 kommentarer:

 1. Vanskelig denne gangen, cox. Tror det trengs noen hint ...

  SvarSlett
 2. En norsk, høyst nålevende forfatter som også er aktuell med ny roman denne høsten.

  SvarSlett
 3. Har han fått Nordisk Råds Litteraturpris, tru? Og er kanskje best kjent for ein trilogi?

  SvarSlett
 4. aina; Du tenker kanskje på Kjærstad?
  Men det er feil.

  SvarSlett
 5. Litt creepy tekst dette. Med ein engel som vitjar ein person som er i ferd med å gå i oppløysing .. . Ved ein jarnbanestasjon. * Satsar på Nikolaj Frobenius - om ikkje anna så for å lokka ut litt meir tips av quizmaster

  SvarSlett
 6. Utrolig bra, Jarle, - for det er Frobenius.
  Da vet du kanskje også tittel på romanen?

  SvarSlett
 7. Leste ein gong Latours katalog, ei god stund sidan. Og det var vel kanskje noko med stilen i den boka som stemte med avsnittet du har sitert. Men diverre, eg har ikkje tittelen. Eg sender stafettpinnen vidare...

  SvarSlett
 8. Eg tenkte på Kjærstad, ja. Har også lese Latours katalog, men det er så lenge sidan at eg ikkje hugsar språkstilen.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !