mandag 3. november 2008

Litterær quiz nr 2


For første - og ganske sikkert - siste gang, har Dipsolitteraten 2 stk quiz på en og samme dag.

Vi setter igang:

"Det innerste kabinettet til høyre i restauranten unndro seg kontroll i hovmesterens speilsystem. Det var heller ingen speil i dette lokalet; det hørte slett ikke til, men var oppstått ved at man hadde fjernet en vegg. Dette kabinettet skilte seg ut av hele den samhørighet som for ham var Salen, dens atmosfære. Denne avdelingen kaltes mellom de innvidde for Slummen, og var tilholdssted for de ganske unge jobbere som gikk med lakksko om formiddagen og var grepet på fersk gjerning i å drikke rødvin til hummer. Om hele etablissementet var preget av de nye rike i disse fornedrelsens dager, så var Slummen behersket av av de aller nyeste rike, de som måtte leve opp til sin rikdom hvert eneste øyeblikk for å få bevis; og enda trodde de ikke virkelig på den, men måtte ustanselig søke bekreftelse i et sjenerøst champagneforbruk og en uopphørlig fornyelse av selve de sedler som ga det fiktive bevis for varigere verdier.
Det var i det hele tatt en av de ting som gjorde dagene uvirkelige for en mann som hovmester Mathisen, at der ikke lenger var holdepunkter for noen vurdering. Når han kikket ut av sitt bur, som gjøken av gjøkuret, kunne han se vesle Charles i dypsindig samtale om aksjer med drevne jobbere som denne Robert. Kelnerne kalte dem ved fornavn, eftersom de kalte kelnerne og alle som kom i deres vei ved fornavn. Hva Charles angikk, hadde han ikke noe efternavn overhodet."

Forfatter og roman, takk!

7 kommentarer:

 1. Tja, den første som faller meg inn, er en forfatter som før han ble forfatter hadde et etternavn som begynte på A, men som altså ble en kjent forfatter under et annet navn. Vanskelig å si noe mer uten at det blir gjennomskuelig. Men det vi får av tidsangivelser og miljø her, passer bra.

  SvarSlett
 2. PS. Det er selvsagt ikke lett når teksten tas ut av sin sammenheng. Men jeg vet du har lest det. Men det er kanskje lenge siden.

  SvarSlett
 3. Her måtte det grundig tenking til, kombinert med en liten vandring langs bokhyllene. Det var Arthur Omre jeg først tenkte på, som du sikkert skjønte, men han har jo en mer kontant stil. Men denne tiden og dette miljøet ... noe kan tyde på at personen som opplever det, er en slags gjest ... en observatør ... og plutselig hadde jeg det. Om ikke det gikk med A, så går det med B! Og det var litt lurt av deg å ikke ta utdraget fra første bok, men den andre, det vil si den midterste av tre. Har vi ham nå?

  SvarSlett
 4. hehe, meget finurlig svart! Du har helt rett.
  Vi får se om andre henger seg på den.

  SvarSlett
 5. Ja - vi har ham nå, mumle mumle . . .

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !