fredag 8. august 2008

Litterær quiz


Hittil har jeg i hovedsak klippet ifra norske og utenlandske romaner i min litterære quiz. Men heretter vil den også omfatte dikt, noveller, selvbiografier, essays og epistler, m.m.m. Eneste begrensningen er at det må ha utkommet i bokform, og at forfatteren har eller har hatt “et visst navn”. Fortsatt gjelder det å finne spor i ord.
Resonnementet er vel så viktig som at du har løsningen med en gang.
Hvis du skal prøve å løse oppgaven, er det lurt å tenke høyt i kommentarfeltet, for dermed kan jeg også gi deg noen hint underveis. Tenk sjanger, språk og stil.
Hører jeg ikke et ord ifra leserne, vet jeg heller ingenting om oppgavens vanskelighetsgrad.
Og husk at dette er en usnobbete, uhøytidelig lek.

Greit, vi setter i gang!
Vis din far og din mor ære! sier budet. Hvorfor det! Dette krav på ære fra forældrenes side har ingensomhelst sedelig berettigelse, sier S. Der er intet i forældrenes stilling som sådanne som kan skape fordringer til børnene. Hvad har de nemlig gjort for barnet? De har for det første avlet det. Men hva fortjenstfullt er der i selve avlingsforholdet som kan motivere noget krav? Man kan indvende at om ikke farn så ialfald morn har gjort seg fortjent til barnets taknemlighet, og man ser da også tit og ofte at dette blir utnyttet i all sin sentimentalitet. Morn har hat svangerskapet, har hat fødselssmærten, livsfaren, morn har båret barnet under sit hjærte, morn har i ni måneder hat kvalme og tandpine. Men dette kan i høiden unnskylde hendes irritabilitet, hendes grættenhet i den tid overfor omgivelsene, det skaper ingen rettighet overfor det ufødte barn. I alle disse fysiologiske ubehageligheter spiller ikke morns vilje ind, og det er jo ikke for barnets skyld at hun underkaster sig dem. Avlingen er en naturproces, og for den har ikke barnet nogen skyldighet at takke.

Hvem kan ha skrevet dette?

12 kommentarer:

 1. Jeg er fullstendig blank foreløpig. Antar at det skrevet av en relativt kjent norsk forfatter som ung.

  SvarSlett
 2. Nja. Norsk er riktig, men ikke ung. Veletablert som forfatter da dette ble skrevet.

  SvarSlett
 3. Sannelig om jeg vet, men ordformer som "morn" og "farn" får meg umiddelbart til å tenke på tiden rundt første verdenskrig...
  For eksempel Knut Hamsun. Han skrev stilistisk veldig likt dette, gjorde han ikke? Innholdsmessig er jeg mer usikker. Jeg har bare lest romaner av Hamsun og dette er mer av en artikkel kanskje? Kan hende du må gi oss flere ledetråder?

  SvarSlett
 4. leselama: Tror ikke jeg skal gi flere ledetråder, for du er jo så nær som det går an å komme. Det er Knut Hamsun anno 1907, og essayet heter "Ærer de unge".
  Veldig bra resonnert!

  SvarSlett
 5. NÅ er jeg her. Men så var det det der med å ikke å rekke å ta av seg hatten engang, da. Nei, jeg skal ikke late som - jeg hadde ikke tatt denne i alle fall uten reale ledetråder. Men klokt sagt av Hamsum var det nå i alle fall.

  SvarSlett
 6. Jøss! Jaha... jeg er nesten litt overrasket her - for nå hadde jeg innstilt meg på at du skulle si "Mnjo... kunne vært Hamsun, MEN... osv. osv."

  Jeg var sant og si allerede langt inne i funderingene på hvem i alle dager det kunne være om det altså IKKE hadde vært Hamsun.
  Og da er jeg redd jeg hadde behøvd ledetråder på størrelse med trosser for at jeg skulle kunne ha hostet opp et noenlunde vettugt alternativ sånn etterhvert. ;-)

  Sannelig godt det var Hamsun. He, he.

  SvarSlett
 7. Hamsun var den første jeg tenkte på. F...

  SvarSlett
 8. Tehme Melck: Synd du ikke tenkte høyt, da!

  SvarSlett
 9. Det finnes overhodet ikke tvil i min sjel om at Tehme Melck kunne ha tatt denne med én gang om han hadde villet. Han imponerer stadig her inne med hva han kan og vet. Jeg er strålende fornøyd med for en gangs skyld å ha tenkt i samme baner som ham.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !