tirsdag 22. juli 2008

Biografien om Odd Eidem

For den som ikke har fått det med seg: Det er 20 år siden forfatteren, skribenten og teaterkritikeren Odd Eidem døde. Og nå er det kommet en biografi om han ("En penn av honning - En penn av sennep") som Bjørg Jønsson har skrevet. Hun er selv journalist og forfatter, og hun var gift med Eidem.
Aroundbooks har mer om saken HER.
Jeg har lest biografien, men har ikke lyst til å bruke bloggen til å anmelde den. Vi har profesjonelle folk i avisene, som tar seg av denslags. Så vidt jeg vet, har bare én anmeldt biografien foreløbig. Og det var ingen anbefaling.
De som husker og likte Eidems bøker, vil antagligvis lese biografien om han også. De som har lest Eidems "flanerier", og mislikte hans forfatterskap; nei, de vil heller ikke lese Jønssons biografi. Slik er det!
Personlig så vet jeg ikke noe mer om Eidem etter å ha lest biografien. Jeg vet mer om Jønsson. Men det var ikke nettopp derfor jeg kjøpte boka.
Jo, forresten. Nå vet jeg at han på slutten av livet led av Alzheimer. Og det er en djevelsk sykdom, som jeg ikke unner min verste fiende.
Men jeg synes faktisk det er ekstra trist å vite at en slik sykdom skulle ramme Odd Eidem. Fordi han levde både av og for å skrive.
Han rakk å skrive to erindringsbøker: "Con Amore" og "Kall meg Frognertrikken", som jeg hadde glede av å lese. Kanskje han skrev dem for å komme eventuelle biografer i forkjøpet?
Men neste gang du er på et bruktmarked; plukk med noe av Odd Eidem! Kanskje du kommer til å like måten han skrev på.

8 kommentarer:

 1. Av en smule "matleihet" Over thrillere og spenningsromaner som det har blitt mye av i det siste vil jeg følge disse råd i fra cox. Han har tidligere anbefalt meg bøker og forfattere jeg har hatt stor glede av. Et par av disse som gikk rett hjem var John Fante, og ikke minst Bukowski.
  Jeg er nok en bokorm, men ikke særlig hengt opp med spesielle favorittforfattere. Cox sine meningers mot i denne spalte har fått meg til å våkne litt på dette med forfattere.Siden det er en god del opprgående bokinteresserte folk med peiling innom her vil jeg komme med et etterlysning av en bok, men den skal jeg ta med cox i mail slik at han kan fremme dette blant dere som har lest endel!

  SvarSlett
 2. Ilo: Hyggelig med ros. Men mitt råd er at du klikker deg inn på de bloggerne som jeg har listet opp i spalten til venstre. Der vil du finne folk som er meget godt orientert om samtidslitteraturen.

  SvarSlett
 3. Jeg måtte sjekke hva jeg hadde av Eidem i hylla, det er så lenge siden jeg har lest ham. Ni titler, faktisk. "Con amore" var en av dem. Den skal jeg se litt på.

  SvarSlett
 4. tehme melck: Det må være en merkelig opplevelse å gå til sitt eget velutstyrte bibliotek, og bli overrasket over hva man har der!
  Jeg er veldig glad for at vi har et fint "folkebibliotek" her i småbyen.

  SvarSlett
 5. Jeg har nylig gått til anskaffelse av "Zikzak", og det vil bli mitt første "ordentlige" møte med Eidem - ser man bort fra "Hos filosofen" og "Humoristen". Av hva jeg har hørt, og det lille jeg har lest av ham, burde jeg glede meg som en bendelorm i en full magetarmkanal.

  SvarSlett
 6. Hehe, "glede meg som en bendelorm i en full magetarmkanal", var jo et uventet bilde.
  "Zikzak" er en meget bra samling flanerier, som jeg leste med ukritisk begeistring allerede i '76.

  SvarSlett
 7. Nøyaktig 9 år etter at den første gang ble publisert ...Så treg De er da! Hehe.

  SvarSlett
 8. Ja, du sier noe. Jeg var nok litt tungnem som barn. Men det tok seg opp etterhvert. Var genial i tenårene. Nå går jeg visst i barndommen.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !