torsdag 24. juli 2008

Aktuelt på kino


Jeg leser Aftenpostens anmeldelse av den siste Batmanfilmen, The Dark Knight, med litt motstridende følelser.
Anmeldelsen er skrevet av Marie G. Aubert, og hun er så begeistret at hun gir filmen en sekser. Allerede dét er jo oppsiktsvekkende, siden filmer av denne typen tradisjonelt sett ikke får høyeste karakter. Det har alltid vært stor avstand mellom kritikerstanden og publikum når det gjelder hva som er underholdning.
Aubert gjør et håndverksmessig bra arbeide, men jeg er ikke sikker på om avisen skriver en nekrolog over Heath Ledger eller en filmanmeldelse. Det er fotografiene Aftenposten har valgt som gjør meg usikker i så måte: Rollebilde av Heath Ledger på hele forsiden av kulturdelen og stort rollebilde av Heath Ledger på side 6 og 7. Det kaller jeg "støy".
Anmelderen skriver om Ledger at "han er hylende, hakkende, frenetisk gal, ondsinnet morsom og genuint skremmende i sin forkjærlighet for umotivert ødeleggelse." Og det er jo velformulert om rollefiguren Joker. Men det nevnes ikke med ett ord at Jack Nicholson spilte samme rolle for omkring tyve år siden. Han var også spik, spenna gæern som skurk, og stjal showet ifra Batman. Dengang var det Michael Keaton som kom i skyggen. I The Dark Knight er det en utmerket skuespiller som Christian Bale som får manglende omtale.
Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det virker som om vi (både kritikere og publikum) foretrekker skurker fremfor helter.
Jeg vet heller ikke om Heath Ledger kunne ha fått samme status som Jack Nicholson. Men det får vi aldri vite.
Derimot så vet jeg at hvis Christian Bale holder seg i live, så vil han til slutt få den stjernestatusen han fortjener.
Og filmen? Ja, den skal jeg se, uansett!

2 kommentarer:

  1. Bale er en av mine favorittskuespiller (sammen med Depp og Seymore Hoffman) som sjelden leverer annet enn superbt arbeid. Jeg er ikke saerlig interessert i hele Batman-greia, men en film med Bale er verdt aa see okke som, saa det blir vel til at jeg faar med meg denne ogsaa..

    SvarSlett
  2. sesselja: Jeg er vel heller ikke så interessert i "hele Batman-greia", men jeg gleder meg som en liten guttunge til denne filmen. Jeg unner meg selv å ha "dårlig" smak en sjelden gang.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !