lørdag 21. juni 2008

Lørdags-quizen


Vi prøver igjen.
Finn spor i ord.
Det er ikke så vanskelig denne gang.
"Jeg er i en skammelig uorden med mine saker, har ikke svaret på brever, ikke takket for blomster eller små gaver med kort og hilsen. Nu er det andre året jeg har forsømt å takke min gode forlægger i Barcelona, han glemmer aldrig å telegrafere og lykønske ved årsskiftet. Her ligger en haug brever fra utlandet på bunden av kofferten enda mange flere fra ifjor. De vet ikke at jeg sitter inde, de kan ikke tenke seg at jeg har fått mig en plass i "systemskiftet". Men det kan jeg.
Dagene skrider.
Jeg skjønner fremdeles ikke stort av det som skjer i verden, jeg leser bladene og studerer telegrammerne, men jeg er ikke dyktig nok, jeg må komme mig mere. Turen til Oslo var god enda jeg ikke fik råd for øinene. Vi tjorer et husdyr med mildhet og gir det stort spillerum og går ifra det. Javel, det er tjoret. Men jeg må ialfald være takknemlig for den offentlige mildhet som tillot meg å gjøre turen, det ville ha vært verre hvis den ikke var blitt av. Mangt hendte jo. Jeg var just ikke noen praktolding å skue for damen som omarmet mig på Karl Johan. Nei. Og jeg var ikke fillet men hadde pen frakk på for herren som ville gi mig kalosjer. Og foruten disse to utallige andre som viste mig viste mig vennlighet. Jeg er hverken hatet eller vanaktet av menneskene. Og godt er det. Det vilde i tilfælde bare vært mig likegyldig. Jeg er så gammel."
Forfatter og bok, takk!

4 kommentarer:

 1. Her er det vel jeg som har inspirert deg, tror jeg. Stilen røper ham.

  SvarSlett
 2. ja, TM, du har rett i begge dele!

  SvarSlett
 3. Teksten gir jo også rikelig med hint. En stund siden jeg har lest den nå, men det er til gjengjeld en bok man ikke glemmer, skrevet som den er av en spesiell forfatter i en svært spesiell situasjon, en forfatter som mange vel nettopp kom til å betrakte som en "praktolding" fordi han slo til med disse praktfulle personlige refleksjonene.

  SvarSlett
 4. For dem som fortsatt måtte være i tvil: Vi snakker om "Paa gjengrodde stier" av Hamsun her. Hamsuns siste bok, selvbiografisk om tiden fra frigjøringen og frem til sommeren 1948, men også tilbakeblikk.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !