tirsdag 4. mars 2008

Påskekrim II

I følge kalenderen er det visst ikke så lenge til påske. Jeg hverken gruer eller gleder meg til den. Men påske blir det, uansett hva jeg måtte mene om saken. Og ifølge de mailene som jeg får fra bokklubber og nettbokhandlere, så skal jeg lese krim.
Men jeg leser hva jeg vil, så det så!
Jeg vet ikke om vi egentlig leser mer krim i påsken enn ellers. Har ingen statistikk å vise til der. Noen leser krimromaner året rundt, andre leser aldri denslags. Men forlagene vil ha oss til å tro at å lese krim i påsken, ja det hører med!
At vi spikret Jesus til et kors og lot ham dø der, anser mange for å være den største forbrytelsen i menneskehetens historie. Det ville ha vært finurlig om vi av den grunn skulle lese om mord og andre forbytelser nettopp i påsken.
Men det er snarere et særnorsk fenomen som startet med dette avis-oppslaget.
Vi skal 85 år tilbake i tid. Det så ut som et nyhetsoppslag, men var et snedig uttenkt salgsfremstøt av Gyldendal Norsk Forlag. Ungdomskameratene Nordahl Grieg og Nils Lie skrev sammen boken "Bergenstoget plyndret i natt", en spenningsbok som bevisst tok etter Øvre Richter Frich og Stein Riverton.
Folk merket seg selvsagt tittelen, etter å ha gjennomskuet den sensasjonelle "nyheten". Overskriften ble ikke fulgt opp med en artikkel. Så man nøye etter, oppdaget man isteden forfatternavnet "Jonathan Jerv"; altså Lie/Griegs pseudonym.
Forlag, bokhandlere, aviser, radio og TV har senere sørget for å holde tradisjonen ved like.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !