søndag 3. februar 2008

Tanker omkring et fotografi


Ta en titt på dette bildet!
Vi ser en kraftig, middelaldrende mann som poserer i bar overkropp. Han holder en dobbeltløpet hagle. Hvorfor han stiller seg opp for en fotograf på denne måten, vet vi ikke. Men inntrykket er definitivt macho. Maven inn og brystkassen ut. Dette er en mann som er, og i enda større grad har vært, fysisk sterk. Han retter ikke våpenet imot oss. Han virker ikke truende eller farlig, der han står. Men er ganske imponerende, det skal innrømmes. Og ansiktet? Det er ikke en jegers fokuserte blikk. Nei, snarere er det noe sørgmodig eller resignert over uttrykket. Men rent bortsett ifra dette førsteinntrykk, vet vi jo noe mer. Dette er selvsagt ingen hvemsomhelst. Det er Ernest Hemingway, døpt Ernest Miller Hemingway, født 21. juli 1899 i Oak Park, Illinois, død 2. juli 1961 i Ketchum ,Idaho.
En stor forfatter. Pullitzer. Nobelprisen. Myteomspunnet, som det heter. Vi forbinder ham med boksing, tyrefektning, sportsfiske, storviltjakt og krig. Hele tiden må han bevise for seg selv og omverden at han er et ekte mannfolk. Men "ekte mannfolk" skriver ikke skjønnlitteratur.
Han sa selv at det var Knut Hamsun som lærte ham å skrive. Det forhindret ham ikke i å skape sin egen stil. En stil som skulle forandre både roman- og novellesjangeren for alltid.
Ytre sett, så vellykket som det går an å bli for en dikter. Med en enorm innflytelse på samtidige og senere forfattere. Og som begikk selvmord, nettopp med en slik dobbeltløpet hagle, noen uker før han ville ha fylt 62 år.
Hvorfor tar en sånn mann sitt eget liv?
Depresjon? Alkoholisme? Manglende skaperkraft? Arv & miljø? Utbrenthet? Uhelberedelig sykdom? Jada. "Hele pakka", får vi si. Faren tok også sitt eget liv.
Hemingway var alkoholiker. Dessuten manisk depressiv. I 1960 og 1961 ble han behandlet en rekke ganger med elektrosjokk, noe han selv mente hadde ødelagt kreativiteten. Dét er meget mulig. Elektrosjokk kunne gjøre et menneske til grønnsak, dengang.
Han hadde forsøkt å ta livet av seg to ganger før han lyktes i 1961.
Synes du fotografiet ser annerledes ut nå?

1 kommentar:

  1. Hemingway er interessant, men det jeg liker aller best ved ham er fødselsdatoen hans.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !