onsdag 16. januar 2008

Litterær quiz no: 4


Vi legger lista litt høyere:

"Ondsinn er det styggeste, det mest avskyelige instinkt av alle. Ene og alene ondsinn stiller mennesket under rottene, larvene og trikinene. Mennesket er den eneste skapning som tilføyer andre skapninger smerter - for sin fornøyelses skyld og med kjennskap til at det er smerte. Alle skapninger dreper - det finnes åpenbart ikke unntagelser. Men av hele rekken av skapninger, er mennesket den eneste som dreper av lyst, den eneste som dreper av ondskap og den eneste som dreper for å hevne seg..."

Forfatter og kanskje bok, takk!

12 kommentarer:

 1. her er eg blank, so difor berre nokre strøtankar.. Kven har vore oppteken av Det Vonde?... Bjørneboe melder seg på, ... men synest vel at han ofte nyttar eit meir snirklete og konservativt språk, så eg vil i første omgang utelukka han - og tenkja kven andre.... (Jarle )

  SvarSlett
 2. Jeg fikk nesten litt assosiasjoner til Sandemose, jeg. Men nå er jeg sikkert på bærtur...

  SvarSlett
 3. Det varmer mitt gamle hjerte å se at dere er på bærtur iblant!
  Nei, vi skal ut av dette Kongeriket. Og som hint, kan jeg si at dette utdraget såvisst ikke er representativt for forfatteren.

  SvarSlett
 4. dette vert vanskeleg, mange gode from over there, og så skal det attpå til vera IKKJE representativt. Vel - det eg ville seia- der er noko som skurrar i teksten. Samsvarar det med resten av innhaldet at han kallar ondsinnet eit *instinkt*...eller meiner han at me ikkje har fri vilje.. (det kan vera omsetjinga som er upresis her). - Og det er jo ikkje sant at *alle skapninger dreper*, men den setningen kan ein kanskje tilskriva kunstnerisk fridom, overdrivelsens kunst. Alt dette for å seia at eg er like langt.. (Jarle)

  SvarSlett
 5. Åh, så mange fine blåbær det er her! *ser meg rundt med store øyne*

  SvarSlett
 6. Han ble regnet som humorist. Privat var han nærmest kyniker. Mange har uttalt at all amerikansk litteratur begynner med ham!

  SvarSlett
 7. Framme i hjulbåtane på Mississippi var der ein mann som målte djupna i elva -- Er det han som tok namnet sitt etter baugmannens utrop.. ? I so fall stemmer det at dette er utypisk , -- ikkje akkurat slikt me las i barndommen av bøkene hans... (Jarle)

  SvarSlett
 8. Full klaff, Jarle! Ten points, dix points...

  SvarSlett
 9. Jeg ser ikke en eneste hjulbåt her i blåbærskogen, jeg...?

  SvarSlett
 10. Jeg ler av Spectatia som fortsatt virrer rundt i skauen, speidende etter hjulbåter! Sunt med frisk luft, men nå må du komme hjem igjen.
  Svaret er Mark Twain.

  SvarSlett
 11. Oj, da! Også jeg som ble Huckleberry Finn på en test om hvilken bok man var...

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !