mandag 14. januar 2008

Litterær quiz no: 2


Det var ikke plagsomt mange som tok del i quizen, men kvaliteten på disse deltagere var over all forventning!

Riktig svar på 1.oppgave i quizen er ”Fahrenheit 451” av Ray Bradbury. Boktittelen viser til den temperatur da vanlig bokpapir tar fyr. Og i den fremtidsvisjon som Bradbury beretter for oss, er det brannvesenets oppgave ikke først & fremst å slukke branner, men å brenne bøker. I en totalitær stat er bøker farlige og urovekkende. De får folk til å tenke selv. Og dét er jo ikke bra. TV, derimot, gjør menneskene historieløse, enkle og samarbeidsvillige.
Romanen er en klassiker innen science-fiction (selv om det er lite science der) og den befinner seg helt i toppsjiktet sammen med bl.a. "1984" av George Orwell.
Boka ble filmet så tidlig som i 1966 i regi av Francois Truffaut. Og en ny filmversjon er ventet i 2009, muligens med Tom Hanks i hovedrollen.

Nå til neste oppgave:

”Faktisk minner Stifter meg til stadighet om Heidegger, om denne latterlige najonalsosialistiske nikkersfilisteren. Har Stifter på mest uforskammede vis gjort den store litteraturen til kitsch, så har Heidegger, Schwartzwald-filosofen Heidegger, gjort filosofien til kitsch, Heidegger og og Stifter har hver på sin måte gjort filosofien og litteraturen til uhelbredelig kitsch. Heidegger, som krigs- og etterkrigsgenerasjonene kom løpende til og som de overøste med motbydelige og stupide doktoravhandlinger mens han ennå var i live, ser jeg alltid sitte på benken ved siden av sin kone utenfor Schwartzwald. Der sitter hun mens hun i sin perverse strikke-entusiasme uavbrutt strikker vinterstrømper til ham av ull som hun selv har klippet av sine egne Heidegger-sauer.”

Forfatter OG roman , takk!

6 kommentarer:

 1. Her er jeg sjanseløs. Men to spørsmål om dagen, da gitt, er det tempoet du har tenkt å legge opp til, eller går du bare sterkt ut?

  SvarSlett
 2. Consider yourself googled. Bæææh! (apropos sauer). Men jeg kommer ikke på noen gode hint...

  Og den der 'Fahrenheit 451' har jeg jo selvfølgelig hørt om, men altså ikke lest. Hvilket jeg fikk lyst til. :-)

  SvarSlett
 3. Tehmemelck: Nei, ett spørsmål pr.dag. 1.spørsmål ble lagt ut igår kveld. Hint: Denne teksten er typisk for forfatteren. Både sinne og de hyppige gjentagelsene er med.
  Spectatia: Jeg skjønner ikke hvordan du har googlet denne! Navnet 'Heidegger' dukker jo opp i alle slags sammenhenger..

  SvarSlett
 4. har ein tanke til ein forfattar eg ikkje sjølv her lese, men kanskje dette kan verta eit pådriv. ..veit likevel ikkje om eg klar for denne agressiviteten.... skal me til østerrike.... ? (Jarle)

  SvarSlett
 5. Javisst, vi skal til Østerrike, Jarle!

  SvarSlett
 6. ein gamal meister.... Eg har ein kamerat som ein gong sa at no for tida las han berre denne forfattaren... Fortel gjerne litt korleis du har opplevde bøkene hans... (Jarle)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !