søndag 13. januar 2008

Litterær quiz, no: 1


Jeg ser ingen annen råd enn å starte opp en litterær quiz! Kan godt si at det passer bra nå i mørketiden, men sannheten er at jeg synes det er gøy med "spørre-contester" året rundt.
Klok av skade, vil jeg prøve å lage oppgavene sånn at ikke svaret lar seg google! Men leser man teksten nøye, skal det finnes spor i ord der.

Da setter vi igang:

- Hvor mange av dere er det?
- Tusener på veiene, de forlatte jernbaneskinnene, i natt, bomser på utsiden, biblioteker på innsiden. Det var ikke planlagt til å begynne med. Hver mann hadde en bok han ville huske, som han husket. Så, over en periode på tyve år eller så, møtte vi hverandre,på reisefot, og laget i stand dette løse nettverket og en slags plan. Den viktigste ene tingen vi har måttet hamre inn i oss selv var det at vi ikke er viktige, at vi ikke måtte være pedanter; vi skulle ikke føle oss overlegne noen annen i verden. Vi er ikke annet enn bindene i bøker, uten betydning ellers.


Forfatter OG roman, takk!

8 kommentarer:

 1. Quiz! Jaa! :-)

  Ikke for at jeg har peiling i dette tilfellet, men det er gøy alikevel. Jeg kan konstatere at det er en bok jeg ikke har lest, men tekststykket gjorde meg nysgjerrig. Funderer litt jeg:

  Hvem er disse man snakker om her da, tro? Bomser på utsiden, biblioteker på insiden, hver har en bok som han husker. Hamre inn att de ikke er viktige, ikke føle seg overlegne... Men de er det allikevel på en eller annen måte, kanskje...?

  Og forfatteren er kanskje ikke norsk akkurat, har jeg følelsen av...

  Titter innom senere for å se om det har kommet fler spor.

  SvarSlett
 2. Flott du stakk innom, Spectatia! Og du er jo på rett spor: Forfatteren er ikke norsk...og de menneskene det er snakk om, er minner om bøker.
  Ett hint kan være; hva slags litterær sjanger er dette?

  SvarSlett
 3. Jeg vet. Men skal jeg si svaret? Jeg kan si så mye som at tittelen på boka beskriver et fysisk fenomen, og at boka kom i 1953.

  SvarSlett
 4. Meget kløktig, tehmemelck!
  Nja, vi får vel vente å se hva Spectatia har å bidra med etter disse hintene.

  SvarSlett
 5. Jeg skal da ikke være den første til at røbe svaret, men det er sciencefiction og forfatteren er amerikansk. Fantastisk bog!

  SvarSlett
 6. Helt riktig, jensdrejer! Virkelig en klassiker innen sin sjanger.

  SvarSlett
 7. *Google, google* Hm... *klør seg i hodet* Mine sci-fi-kunnskaper er skralle, men jeg tenkte det kanskje kunne være Asimov. I 1953 ga han ut 'Second Foundation' i følge Wiki, så det er vel ikke det, nei...

  Jeg gir opp, venter på å bli opplyst og lader opp for neste runde. :-)

  SvarSlett
 8. Asimov er intet dårlig forslag, men feil.
  Tenkte jeg skulle opplyse deg sånn ca. kl. 21:00.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !