fredag 4. januar 2008

Apropos Nobelprisen i litteratur...


Bloggeren Spectatia (som har link her på siden) syntes visst ikke det var så stas at Doris Lessing ble tildelt Nobelprisen i litteratur. Hennes personlige favoritt var Philip Roth.
Lessing har rukket å bli 88 år, noe jeg tror er en omtrentlig gjennomsnittsalder for slike nobelpristagere. Philip Roth er fortsatt bare en jypling på 74.
Andre igjen har kommentert med at det ikke virket som om hun var glad for tildelingen. Jeg så et dokumentarprogram der hun litt resignert sa at hun hadde fått så mange priser gjennom et langt liv. Å bli kåret til Årets budeie i Norge, var visst noe av det gjeveste.
Ikke alle forfattere har gitt uttrykk for begeistring over prisen. Jean Paul Sartre gikk så langt at han nektet å ta den imot.
Knut Hamsuns reagerte også en smule underlig da han fikk den store nyheten. Marie Hamsun beskriver hendelsen i Regnbuen:

”Han så ikke opp fra maten, og sa rolig: Det forandrer ingenting for oss nå.
Falt plutselig en skygge i hans sinn, var det barndommen, redselen under kirkegårdsmuren på Hamarøy, eller mintes han i denne stund Tomtegaten, den sjeldne femkronen nå og da, Sult?
Jeg sa: Men æren da, Knut?
Da så han opp, mørkt, og sa kort og bitende:
Så, synes du ikke jeg får ære nok!
Hva var det med denne æren? Jo, den kommer til den gamle. Tykk og dum kommer den til den gamle sittende mann. Til alderdommen, det hesligste, det overflødigste, det forferdeligste av alt, verre enn døden.
Jeg tuslet meg ut igjen bak hans rygg.”

Knut Hamsun var 61 år da han mottok Nobelprisen i litteratur.

1 kommentar:

  1. Får vel håpe at jyplingen på 74 holder seg pigg en stund til da. ;-)

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !