lørdag 29. desember 2007

"Belest", jeg ?


Her sitter jeg en fredelig romjulskveld og funderer på min nye blogg. Og vet igrunn ikke om mine innlegg havner ute på nettet eller om jeg taler for døve ører i cyberspace et sted! Barndomssykdommene er ihvertfall åpenbare; jeg skjønner lite av det jeg trodde skulle være enkelt: publiseringen, layouten, linkene, illustrasjoner, med masse mer. Men nei, dette var ikke så greit..!
Tanken bak bloggen var klar. Jeg ville dele leseopplevelser med andre, uten å virke belærende. For noen "ånds-snobb" er man tross alt ikke. Men bøker har bestandig vært viktig for meg. En gang i unge år var Hardyguttene og Gyldendals Gode Guttebøker min favorittlektyre. Senere ble det en salig blanding av navn som Johan Borgen, Jens Bjørneboe, Ian Fleming, Dostojevski, Kafka, Poe, Graham Greene, Hamsun, MacLean, Dickens, Solstad, Sandemose og Stephen King. Altetende! I begynnelsen leste jeg totalt ukritisk. Så kom en periode da jeg var genial. Det gikk dessverre/heldigvis fort over!
Poenget er at jeg har lest en uhorvelig mengde bøker. Og hatt glede av det. En litteraturhistoriker kan ha lest mer og langt mer strukturert. Men han kan stort sett bare pensum. Akademikeren har også som regel mistet lesegleden underveis. I bytte fikk han fagtermer og -ismer! Jeg vil ikke bytte med ham for alt i verden.
Jeg vil anbefale hvem som helst å lese. Og les hva som helst! Ikke la andre fortelle deg hva du bør like; hva som er såkalt god eller dårlig litteratur.

2 kommentarer:

  1. Merker meg ditt råd om å lese, men er ikke helt enig med deg. Min erfaring er at det er nyttig å høre andres meninger om bøker man har lyst til å lese. Man leser jo hva man vil, men alltid nyttig med en mening eller to om noe man går i gang med fra hylla. Dette er min erfaring etter mange glade timer, fager og år med bøker!
    Er man ikke åpen for råd i fra andre så ender man opp med bøker fra bestselgerlistene!

    SvarSlett
  2. cox: Dette ser jo veldig bra ut, det (men jeg måtte slå opp i fremmedordboka for å finne ut hva dipso betydde!) En god begynnelse på en blogg med profil og personlighet. Jeg kan ikke se at du har gjort noen feil her. Det tar alltid litt tid før man mestrer alle de tekniske prosedyrene, men det er bare å ta det rolig og avslappet og gå systematisk til verks. Lykke til videre!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !