lørdag 19. januar 2013

Bloggerne i Norge


I USA er de fleste bloggerne menn over førti med god jobb og høy inntekt.
I Norge og Sverige dominerer unge jenter; rosabloggerne. 
Ca. en halv million nordmenn er aktive bloggere. 71 % av dem er jenter under 17 år (!)
Andrea Badendyck (17) er en av Norges mest populære rosabloggere. Hun skriver om mote, sminke, kjæreste og venner. Og det tjener hun godt på. Bare ved at hun er nr. 2 på blog.no tjener hun 10 000 i måneden. I tillegg tjener hun gode penger ved å skrive positivt om merkevarer innen klær og sminke. Bloggen hennes tiltrekker seg produsenter som er interessert i å få sine produkter omtalt av Andrea. Hun får også provisjon av salg eller av at de nettbutikkene hun samarbeider med, gir henne honorar for hvert innlegg.
Ikke så rart at produsentene er interessert i Andreas' blogg; hun har pt. 44 000 lesere.
Av de 500 000 som blogger her i landet, er det rundt 20 av dem som kan leve av bloggingen.

(Kilde: Aftenposten, den 18.1.13.)

11 kommentarer:

 1. Noen få unntak finnes da. Selv er jeg over 60, blogger om bøker, leser andre bokblogger + noen med andre tema.(Kunst, hus/hjem)

  SvarSlett
 2. Snedig fenomen dette, hvordan bloggingen har utviklet seg..

  SvarSlett
 3. Mange tusen takk for advarselen; ikke ti ville hester skulle klare å få meg til å besøke denne Andreas blogg. Jeg er overhodet ikke i målgruppen, men jøye meg -- bildet av trutmunnen og opplysningene om inntektene hennes og temaene hun er opptatt av ... hva skjer med dette landet? Og fremdeles påstår noen at Norge er en kulturnasjon.

  SvarSlett
 4. Jeg har aldri påstått at Norge er en kulturnasjon! Hilsen prinesse vil-ikke-besøke-andreabloggen.

  SvarSlett
 5. Det er jenta si! Bloggen er god, den. Hun er 17 år og allerede en fin forretningskvinne. Ikke verst. Og når det er sagt synes jeg at vi som er voksne bør bli flinkere til å respektere ungdomskulturen. Vi skal holde oss for god til å "disse", spesielt unge såkalte rosabloggere. De bruker sosial medier, de forstår sosiale medier og de ytrer seg om det som opptar dem. Vi kan antagelig vente oss mye av denne Andrea i fremtiden. Får vi håpe. Stå på, Andrea. Jeg heier på deg!
  Til Dispo, jeg vet at du ikke har disset bloggen, men det gjør denne eller disse som har kommentert rett før meg. Anonymt selvfølgelig. Ikke alle som har helt skjønt sosiale medier og god ytringskultur!

  SvarSlett
 6. Janicke: Nei, jeg hverken fordømmer eller skryter av rosabloggerne. Forsøkte bare å gjengi fakta om Blogg-Norge slik det er blitt omtalt i Aftenposten. Når det er sagt, så må jeg ærlig innrømme at Andrea og jeg er milevidt fra hverandre i bloggsfæren. Har veldig lite til felles med henne. Og hun ville sikkert bare ha gjespet av mine bokblogg-innlegg !

  SvarSlett
 7. Svar
  1. Jo, jeg har allerede sagt det, Janicke!
   Og dine seriøse bokblogg-innlegg er også kvalitetsmessig et godt stykke unna rosabloggernes ! Greit at du forsvarer dem, men vi skriver forhåpentligvis bedre enn en 17-åring.
   Når vi er i slag, du & jeg, så bedriver vi litteraturformidling, uten å få en krone for det. Andrea er sikkert flink og oppegående til å være i ten-årene. Men jeg føler ikke at vi er i samme bloggsfære. Sånn. Så er det sagt !

   Slett
 8. Det er vel ikke bare i bloggosfæren kvalitet ikke nødvendigvis betyr mange lesere eller "forbrukere", men med så mange lesere må hun jo gjøre noe bra og riktig tenker jeg. Nå lever jo facebook og andre nettsamfunn godt av oss som bruker dem så det skulle jo bare mangle at noen av brukerne også kunne få en bit av kaken.
  Rosablogging må vel dessuten kunne sies å være en del av den norske kulturen.

  SvarSlett
 9. Jada, Silje! Vi har høy, lav og populær-kultur. OSV. Men jeg er simpelthen ikke i målgruppen hennes. Nå er jeg bare en halvgammal mann, - men tror ikke jeg har vært i hennes målgruppe, noensinne ! Og det er ikke nedvurderende ment: Hun treffer åpenbart noe som er viktig for mange unge.

  SvarSlett
 10. Tenk så fantastisk å være så ettertraktet allerede som 17-åring :) Det høres jo helt utrolig fristende ut med en ekstra inntekt gjennom bloggen på 10 000 kr måneden, og for en som sikkert går på skole ved siden av bloggingen må det jo være storveis.

  Jeg fyller 30 i år og er jo rent gammel i bloggsammenheng, men så er nok gjennomsnittsalderen på de som blogger om bøker i Norge langt høyere enn blogggjennomsnittsalderen i Norge.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !