onsdag 29. februar 2012

"Selvportrett" av Édouard Levé


Igår visste jeg ikke hvem Édouard Levé var.
Idag vet jeg mer.
Han var en fransk forfatter, fotograf og kunstmaler som levde fra 1965 til  han begikk selvmord i 2007.
Alt jeg får vite om ham heretter; bøkene hans, bildene, også hvordan fotografiet ovenfor oppfattes, vil for meg bli farvet av dette ene: Han sendte sin forlegger et manuskript med tittelen Suicide, og hengte seg i sin egen leilighet noen uker senere.
Det burde ikke gå inn på meg at en franskmann, som var totalt ukjent for meg igår, begikk selvmord i en alder av 42 år. Men jeg synes det er trist. Jeg skulle ønske at han hadde blitt en gammel mann som, etter et langt og spennende forfatterskap, døde av "naturlige" årsaker. Men selv så ville, eller kunne, han ikke mer.
---
Nå foreligger for første gang en bok av ham på norsk. Autoportrait fra 2005 er utkommet på lille Flamme Forlag.  Og dere kan lese Fredrik Wandrups velskrevne anmeldelse av boka HER.
Jeg lar det bli med det.
Dere har fått to lenker, og en halvkvedet vise fra meg om at denne lille boka i Rune H. Skoes fine oversettelse (og informative etterord) er vel verdt å merke seg.
Boka er med for- og etterord på nøyaktig 100 sider. Jeg ønsker hverken at den skulle være lenger eller kortere. Det hender en sjelden gang at 100 sider er akkurat passe.
Original, fascinerende og befriende kort, men med stoff  i seg til mange bøker.
Så ha nå tittel og navn i bakhodet neste gang du er på et bibliotek eller i en bokhandel !

3 kommentarer:

  1. Jeg har nettopp lest "Selvportrett", og har "Selvmord" liggende på vent (og den blir nok ikke særlig gammel før den blir lest). "Selvportrett" er en utrolig spesiell bok, som fanget meg fra første stund. Skal skrive om den på bloggen min i dag.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !