lørdag 11. februar 2012

"Mørkets hjerte" av Joseph Conrad
"The Horror! The Horror!"
(Oversatt til "Forferdelig! Forferdelig!" av Sigurd Hoel.)
Vi husker alle Marlon Brandos hviskende stemme i Francis Ford Coppolas mesterverk Apocalypse Now.
En film som er meget løselig basert på Joseph Conrads roman "Mørkets hjerte" fra 1902.
Langt mer tro mot boka er TV-filmen Heart of Darkness med Tim Roth og John Malkovich i hovedrollene, men dessverre ikke like vellykket. Som en kuriositet kan nevnes at vår egen Morten Faldaas har rollen som Harlekin (Dennis Hoppers rolle i Apokalypse) i den filmen.
Kortromanen er på snaue 150 sider, men så suggerende og intens at den er langt mer givende å lese enn de fleste mursteiner.
"En perfekt historie", kaller Jan Kjærstad den. "Hvorfor? Fordi jeg ikke kjenner noen fortelling som er så enkel, samtidig så komplisert. Du leser den i løpet av noen timer. Og du blir aldri ferdig med den."
Nå har også jeg lest den. Har du ?

2 kommentarer:

  1. Ja, jeg har lest den, og den er vel den mørkeste boken jeg har lest før The Road av McCarthy. Syns vel ikke Hoels oversettelse av ordet The Horror er spesielt treffende, det blir for enkelt i forhold til det egentlige innholdet. Terroren, terroren hadde vel passet bedre?
    Ellers er vel de fleste bøker på rundt 200 sider bedre enn mursteienene vi må pløye oss igjennom nå til dags. Leste et sted at dagens bestsellere i gjennomsnitt var 400 sider lengre enn de som kom før datamaskinen. Eksempel på at jeg tror det stemmer er denne boken og The Quiet American av Graham Greene. Mer innholdsmettet om Vietnam finner du ikke om du må lese bøker på tusen sider.

    SvarSlett
  2. Ja, jag har också läst den och den är svart, otäck och otäckt bra. Apocalypse Now hör också till en av mina favoritfilmer. Conrads roman är precis som du säger ett ypperligt exempel på ett tidlöst ämne.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !