tirsdag 4. oktober 2011

Nobelprisen


Førstkommende torsdag klokka 13.00 åpner Svenske Akademiets faste sekretær, Peter Englund, dørene for verdenspressen og annonserer hvem som blir tildelt Nobelprisen i litteratur for 2011.

Siste gang Norge fikk verdens mest prestisjetunge pris var i 1928 ved Sigrid Undset.
Danskene gikk til topps i 1944 med Johannes V Jensen.
Og i 1974 ble prisen uvanlig nok delt mellom to kandidater, begge svenske, nemlig Eyvind Johnson og Harry Martinson. Klart det måtte bli rabalder av sånt.

Det ville jo ha vært veldig hyggelig - og mildt sagt overraskende - om det kunne ha blitt en skandinav, denne gang! Men har vi noen i Nobel-klasse? Jon Fosse er vår internasjonalt mest kjente dramatiker, og Per Petterson den romanforfatter som har høstet mest heder og ære i den store verden. Men det spørges om de kommer med i betraktningen i dette selskapet. Svenskene har gjentatte ganger satt sin lit til poeten Tomas Tranströmer; så mange ganger at de kanskje har gitt opp håpet? Jeg aner ikke hvem danskene satser på.

Ser vi på Landbrokes liste over mulige kandidater, vil vi finne navn som Bob Dylan, Philip Roth, Cormac McCarthy og Murakami. (Det gambles om alt, så hvorfor ikke også Nobelprisen i litteratur.)
Jeg har sans for Dylan, men ønsker ikke hans navn nevnt i denne sammenhengen. Nobelprisen bør gå til en skjønnlitterær forfatter, dramatiker eller lyriker. Ikke til en tekstforfatter, mener nå jeg. For ellers kan det fort skli helt ut. I neste omgang vil man naturlig nok foreslå  en Leonard Cohen eller en Paul McCartney. Bra folk det også. Men ikke her, ellers takk!
Philip Roth tilhørte min ungdoms lesning, i en tid da han ikke var kjent av gud og hvermann. Jeg likte veldig godt hans Zuckerman-romaner i sin tid. Hans senere bøker har jeg ikke like stor sans for. Men gudbedre, jeg ville ha satt pris på om han "vant". Jeg har derimot ikke noe særlig tro på det. Virker ikke som om Philip har en så høy stjerne hos det svenske Akademiet.
En annen amerikansk forfatter, som dessverre ikke er blant oss lenger, nemlig Kurt Vonnegut, mente forøvrig at han ikke var aktuell til Nobelprisen fordi svenskene aldri hadde tilgitt ham å ha vært en dårlig Saab-forhandler (!)
Cormac McCarthy ble jeg først klar over via brødrene Coens film No country for old men. Filmen var såpass original og bra at jeg ville lese romanen. Senere har jeg lest ganske mye av Cormac. Da hadde flere bokbloggere hatt ham som sin favoritt i flere år. Men hans forfatterskap kan neppe sies å være "idealisk".
Murakami er en mann jeg personlig stiller meg ganske forbeholden til. Registrerer at han dyrkes av sine tilhengere, - men jeg fatter ikke helt hvorfor.

Akademiets veier er uransakelige. Men tør du å komme med et tips ? Har du en favoritt ? 


PS. For egen del håper jeg de velger en jeg i det minste har hørt om !

   

11 kommentarer:

  1. Jeg lurte faktisk nettopp på når dette skulle offentliggjøres. Hah!
    Når det gjelder hvem som vinner.... Ingen anelse!

    SvarSlett
  2. Ja, jeg ble først minnet på det igår av en svensk bokblogger. Og blant våre svenske medbloggere går debatten friskt om hvem som tar hjem prisen i år.
    De norske bokbloggerne, derimot...
    Men jeg syns faktisk det er ganske spennende.

    SvarSlett
  3. Ja, jeg vil gjerne gi akademiet et tips, men de vil jo ikke höre på meg!

    SvarSlett
  4. Jeg har fulgt tildelingen av Nobels litteraturpris med stor spenning gjennom mange år, og laget for et drøyt år siden en oversikt på bloggen min, hvor jeg linker bokomtaler til de ulike Nobelprisvinnerne ( http://rosemariechr.blogspot.com/search/label/Nobelprisvinnere%20-%20oversikt ). Planen var rett og slett og få økt fokus på å lese flere Nobelsprisvinner-bøker.

    De siste årene har jeg håpet og håpet på at det omsider skal bli Per Olov Enquist sin tur til å motta den gjeve prisen. Bøkene hans er fantastiske!

    Blant våre norske forfattere synes jeg Roy Jacobsen kunne vært en flott kandidat. Ellers skjer det veldig mye spennende innenfor norsk litteratur for tiden - med mange nykommere innenfor ulike skrivestiler som bryter med det som har vært oppfattet som mer tradisjonelt. Foreløpig tror jeg imidlertid ikke at de har skrevet tilstrekkelig mange bøker til å komme i betraktning.

    For øvrig kunne det vært morsomt dersom Ian McEwan hadde fått prisen - særlig etter hans fornøyelige bok Solar ... ;-)

    SvarSlett
  5. Spectatia: Akademiet vet jo selvsagt forlengst hvem som er din kandidat !
    Rose-Marie: Hyggelig at du har funnet veien hit, og en veldig fin lenke du har laget.

    SvarSlett
  6. Akademiets veier er uransaklige.- godt sagt! Noen ganger er det jo ganske obskure forfattere som hedres. jeg aner ikke hvem som vil vinne, men poeten Adonis fra Syria ville være et kjempegodt valg... eller Tranströmer....kanskje blir det lyrikkens år iår?

    SvarSlett
  7. Svane pane, høne pøne: Du er ikke så glad i nynorsk, du!

    SvarSlett
  8. Det blev en känd! Det blev en svensk!

    SvarSlett
  9. Ja, HURRA og gratulerer, Hermia!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !