lørdag 2. april 2011

Litterær quiz (utdragstypen)


Les teksten grundig; vær aktiv i kommentarfeltet; finn spor i ord ... og du vil leve lenge i landet.
Nåja,  - du vil ihvertfall få hjelp underveis. Du kommer antagligvis ikke til å ta dette med en gang. Skulle bare mangle. Du trenger nok noen hint underveis.
Jeg kan si så mye som at denne forfatteren er berømt. Ikke norsk. Og dette er ikke fra en roman, men forordet til en beryktet bok.

Denne bok tilhører de færreste. Kanskje lever ikke noen av dem ennå. -- Hvordan kunne jeg jeg tillate meg å forveksle meg med dem som det allerede i dag vokser ører for?  - Først dagen etter i morgen tilhører meg. Enkelte fødes posthumt.
Betingelsene som skal til for å forstå meg og deretter med nødvendighet forstå meg - jeg kjenner dem så altfor godt. Man må være rettskaffen inntil hardhet i åndelige ting bare for å utholde mitt alvor, min lidenskap. Man må være øvet i å leve i fjellene - og se det ynkelige tidens skvalder av politikk og nasjonalegoisme under seg. Man må være blitt likegyldig, man må aldri spørre om sannheten gagner, om den blir skjebnesvanger…  En styrkens forkjærlighet for spørsmål som ingen i dag har motet til: motet til det forbudte; forutbestemt til labyrint. En erfaring fra syv ensomheter. Nye ører for ny musikk. Nye øyne for det fjerneste. En ny samvittighet for sannheter som frem til nå har forblitt stumme. Og viljen til den store stils økonomi: beholde sin kraft, sin begeistring samlet… Ærefrykten for seg selv; kjærligheten til seg selv; den betingelsesløse frihet mot seg selv…
Nå vel! Alene slike som dette er mine lesere, mine rette lesere, mine forutbestemte lesere; hva betyr resten ? - Resten er bare menneskeheten.
 - Man må være være overlegen menneskeheten gjennom kraft, gjennom sjelens høyde , - gjennom forakt …                    
            

11 kommentarer:

 1. Hmmm. Avslutningen får meg til å tenke på Nietzsche. Men jeg har da ikke lest noe av ham annet enn utdrag av "Why I am so Wise" og en artikkel vi hadde på pensum i litteraturteori, så jeg tør ikke gjette på en tittel. Er ganske blank. Kan hende er det noen andre. Helt innledningsvis tenkte jeg på Proust, men det tror jeg ikke det er etter å ha lest hele sitatet.

  SvarSlett
 2. Dette var veldig kjapt, da!
  For det er Nietzsche.
  Men hva?

  SvarSlett
 3. Er det Nietzsche? Wow :D Det var noe med det om å være menneskeheten overlegen som gjorde at jeg tenkte på ham med en gang. Men jeg aner ikke hvilken bok det er da. Kanskje noen andre har mer peiling.

  SvarSlett
 4. "Man må være øvet i å leve i fjellene -". Satsar på Also sprach Zarathustra. (Om det er rett, så er det ziarah som skal ha æra)

  SvarSlett
 5. Men det er ikke rett. (Fullt så enkelt skal det ikke være.)

  SvarSlett
 6. Nå vet jeg at du er litt anti at man googler for å finne svaret, men det er vanskelig å la väre...

  SvarSlett
 7. I såfall, Spectatia, - vennligst hold svaret for Dem selv. Or'ntli folk jukser ikke på quiz!

  SvarSlett
 8. Nei, jeg vet det. Skal pröve å skamme meg litt. Jeg regnet dette mere som å bidra med hint, men det er kanskje forbeholdt Quizmaster...

  SvarSlett
 9. Ja, det bør være forbeholdt quizmaster. Men når det er sagt, kan jeg godt innrømme at du er veldig utspekulert i dine kommentarer. Nesten som i gamle dage, dette.
  Nå venter jeg bare på svaret.

  SvarSlett
 10. ach so: Spectatia, Dipso ....anti

  SvarSlett
 11. Ja, vi får si at vi er i mål der.
  "Anti-Krist" av Friedrich Nietzsche.
  Boken var ferdig i 1888, men ikke utgitt før 1895. Grunnen er opplagt: Nietzsche brøt helt sammen i januar 1889.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !