søndag 20. mars 2011

willy b's verden

Jeg tror jeg må ta meg en tur til hovedstaden og NasjonalBiblioteket neste uke.

Mang en gang har psevdonymet "willy b" dukket opp som en referanse når jeg lest noe om den såkalte B-kulturen; kiosklitteratur, tegneserier, pocketbøker, m.m. Og da har jeg tenkt at jeg må finne ut hvem denne fyren er, han som tydeligvis vet veldig mye om norsk populærkultur som ingen andre vet. Men det har gått i glemmeboken, inntil jeg nå, helt tilfeldig ser at "willy b" døde av kreft ifjor, bare 59 år gammel.
(Jeg fant et innlegg om ham på Lasse Tømtes blogg.)
Nedenfor kan du lese en artikkel om Nasjonalbiblioteket, som forsto sin besøkelsestid og har en minne-utstilling av hans samling populærkultur i sine lokaler nettopp i disse dager, - og en kort nekrolog ført i pennen av Arne Svingen.
"Hippien i Teppabakken» pleide vi ungene på Grorud å kalle ham. Da vi i tenårene på 80-tallet fikk slippe inn i Willy B's skattekammer av vinylplater og bøker, oppdaget vi en helt ny verden. Willy B ble vår helt.

Han sa selv at fenomenet rock slo ned i ham den 3. november 1963, den dagen nordmenn med svenskeantenne kunne oppleve The Beatles opptre på TV. Siden var det ingen vei tilbake.
Willy B var en person som helt kompromissløst dyrket sine interesser. Hans mangslungne virke som musiker, forfatter, skribent, kritiker og levende leksikon står uten sidestykke i norsk kulturliv.
Han skrev alltid særdeles innsiktsfullt, det være seg om norsk musikk, den norske pocketboken eller illustratøren Sten Nilsen. Særlig satte mange pris på de intrikate stamtrærne han laget over norske band. Var man i tvil om et spørsmål vedrørende norsk rock, endte man ofte opp med å ta en telefon til Willy B. Selv satte han nok garasjerocken høyest, noe han selv viste med eminent og kompromissløst gitarspill i band som Crawdaddy Simone og The Willy B Review.
Han var vegetarianer, avskydde å vente, og medlem av The Official Pretty Things Fan Club. Norsk musikk og litteratur har mistet en av sine mest dedikerte og kunnskapsrike profiler. Han døde natt til den 23. juli bare 59 år gammel." 
---
(Dagbladet - 18.03.2011)

Nasjonalbiblioteket har overtatt en betydelig del av den populærkulturelle samlingen til willy b.

Dette ble i går markert med et seminar. Venner og interesserte fylte lokalet i Universitetsbiblioteket i går, da rock-musikeren og forfatteren willy b ble feiret med et eget seminar og en utstilling i de tradisjonsrike lokalene ved Solli Plass. Fram til 16. april viser NB utvalgte gjenstander fra et enormt materiale de har overtatt etter at willy b døde i fjor sommer.
I alt 2500 rockplakater fra 1958-2009, 1600 småskrifter, det vil si flygeblader, postkort, festivalprogrammer m.m., samt 5000 bøker, magasiner og seriehefter skal nå katalogiseres og digitaliseres i Nasjonalbibliotekets regi. Samlingen har dannet grunnlaget for viktige willy b-utgivelser om rock og litteratur og vil etter hvert bli gjort tilgjengelig for andre som vil forske innen norsk populærkultur.
Et stort arbeid med katalogisering og registrering gjenstår, men det er en jobb bibliotekarene Trond Haugen og Richard Gjems går løs på med liv og lyst. Samlingen kan leses «som en lang sidekommentar til norsk litteraturhistorie,» står det i introduksjonen til utstillingen.
Willy B.s forfatterskap:

1983: Norge i rock, beat & blues

1984: Norge i rock, beat & blues del 2
1994: Vakre damer og blodig død : den norske pocketbokas historie 1949-1994
1996: Drømmenes marked : norske ukeblader, magasiner og hefter 1945-1995
1999: I Dovregubbens hall. Vol. 1 : en samling essays om norsk rock og rock i Norge
2002: Sten Nilsen : et liv med farger i svart/hvitt

   

1 kommentar:

 1. Gratulerer med NB!
  Og gratulerer med Verdens Poesidag!
  Kanskje du har lyst til å feire denne med å stemme fram diktet! Det koster deg ei tekstmelding – og du kan vinne bøker, konsertbilletter og hotellweekend. Se: www.litteraturnett.no

  Eller rett og slett bare høre et kortdikt!
  øystein h.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !