lørdag 26. mars 2011

"Bokettersyn"... og litt til

I gamle dage kjøpte jeg alltid Dagbladet på lørdager, bl a fordi Magasinet  hadde en utmerket post som man kalte Bokettersynet. Men det var ikke alltid den posten var på plass, og da følte jeg meg snytt. (Jeg har, av en eller grunn, langt mer interesse av  kjentfolks bokhyller enn av deres seksualliv, matvaner og drikkemønstre.) 
Nå for tiden leser jeg Morgenbladet på fredager og Klassekampens Bokmagasin på lørdager, og trives med det. Stort mer litterær info makter ikke  min stakkars hjerne å ta inn over seg iløpet av uka.
Men idag bladde jeg meg igjennom Magasinet på mitt lokale bibliotek, og da tittet Bokettersynet  i Christian Borchs bokhyller.
Jeg fant ut at hr Borch og jeg har det til felles at vi begge har sans for Arthur Koestler, Graham Greene og John le Carré:
" -Le Carré skrev om den kalde krigen, som jeg jobbet med, og ga min verden dimensjoner og karakter. Han beskriver den gjensidige mistenksomheten som varte helt fram til Berlinmurens fall. Og så forstår og formidler han hvordan det er å leve med det sviket som spionasje er, så det søkker i en. " 
 Helt enig. John le Carré er på mange måter undervurdert som skjønnlitterær forfatter. Ganske sikkert fordi han havner i hyllen for krim- & spenning, og ferdig med det! Og litterære feinschmeckere leser ikke denslags, må vite. Men det folk med god smak ikke har fått med seg, er at le Carré - på sitt beste - er fullt på høyde med forgjengeren og læremesteren Graham Greene.  For å forstå hva jeg mener, bør du lese Den perfekte spion, som er alt annet enn en lettvint spenningsroman.  
Det er drøyt tyve år siden jeg leste den, og nå skal jeg sannelig lese den om igjen. 


Og apropos: Gary Oldman skal spille 'George Smiley' i en ny filmatisering av  romanen Tinker, Tailor, Soldier, Spy. På norsk het boka Muldvarpen.


Vi som har levd en stund (huff!), husker godt Sir Alec Guinnes i nettopp den rollen.


PS. Hvis ikke Magasinet-redaksjonen forstår sin besøkelsestid og opprettholder Bokettersynet som et fast innslag, så syns jeg Tidsskriftet Biblioteket eller Bokvennen bør adoptere den idéen!  Man ikke  på død og liv oppsøke "kjendisene". Hvorfor ikke besøke forfattere, samlere eller bokbloggere? Det hadde vært gøy å se hva de har i sine boksamlinger, og fått noen gode anbefalinger på kjøpet.  

   

3 kommentarer:

 1. Ingen dum idé, Geir, det skal jeg notere meg bak øret. Takk for godt tips!

  SvarSlett
 2. Ja, ikke sant! Tenkte du var såpass lur at du fanget opp det tipset...

  SvarSlett
 3. Ååh, ja det innslaget liker jeg óg skrekkelig godt! :D

  Pst! Jeg har forresten veldig lyst til å sjekke ut Biblioteket, men har ikke kommet over det foreløpig =/

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !