lørdag 16. januar 2010

Litterær utfordring fra Janke


Janke som har bloggen Jeg leser sendte meg flg. melding i kommentarfeltet: "hei du!
jeg har sendt deg en litterær utfordring. Den er litt vrien. Hvis du ikke vil ta den kan du sende den videre. Til hvem du vil." Og utfordringen var å skrive om en nålevende forfatter som har en eller annen form for jubileum.
Jeg tok imot stafettpinnen, men det var nok litt forhastet, for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med den.
(Janke valgte Einar Økland. Og det er greit nok, for han fyller 70 år imorgen.)
Mitt bidrag blir heller tvilsomt. Men jeg vil ha det unnagjort, for å kunne gå videre med god samvittighet.

William Kennedy har bursdag idag. Ikkeno' rundt tall, men han er nå hele 82 år. Og hvis du ikke uten videre vet hvem William Kennedy er, så husker du kanskje en roman og spillefilm som het Jerngress. Han fikk den høythengende Pullitzer for den i 1984.
En litt sår, men aldri sentimental, historie om skjebnen til landstrykere og boms under den store Depresjonen i Amerika. Hovedpersonen, den alkoholiserte landstrykeren Francis Phelan, har gode grunner for å ha havnet i dette uføre. Etter å ved et uhell ha mistet sin to uker gamle sønn i gulvet, med den følge at spebarnet knekker nakken, forlater han familie og hjem for godt. Deretter blir det fra dag til dag en beinhard kamp for tilværelsen. Etter mange år på veiene, følger vi noen dager i Francis' liv da han vender tilbake til hjemtraktene i Albany.
Jeg er ikke sikker på om jeg har lest romanen. Det er i så fall 25 år siden. Men jeg husker godt filmen med Jack Nicholson og Meryl Streep i glitrende samspill. Begge ble de nominerte til Oscar for rolletolkningene. Og Tom Waits var sannelig ikke noe dårligere i en birolle.
William Kennedy har også skrevet manus til The Cotton Club. En flopp på kino, så vidt jeg husker. Høyst ufortjent. Filmen er stinn av atmosfære og herlig jazzmusikk. Hovedrollen håndteres på uangripelig vis av en ung Richard Gere. Bestill den på biblioteket!

Jeg lar utfordringen gå videre til to av mine utmerkede bloggkollegaer Spectatia og Tehme Melck!

4 kommentarer:

 1. Jo, takk for det. Skal se hva jeg kan gjøre.

  SvarSlett
 2. Denne tok du jo utmerket. Jerngress er en av de få filmene som jeg syntes er på høyde med boka. Kanskje fordi det er så gode skuespillere, og ikke minst fordi Tom Waits, en av mine virkelig store helter, er med!

  SvarSlett
 3. Kennedy må jeg nok innrømme at jeg ikke kom på, men Jerngress husker jeg godt. En sterk film. Den skal jeg plukke fram igjen etter dette. Finfint å bli minnet om sterke filmopplevelser slik. Takk :-)

  SvarSlett
 4. Bare hyggelig det, Ståle. Jeg lurte på om jeg skulle finne fram til romanen.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !