tirsdag 19. januar 2010

"Forfatterfylla"


La oss gå cirka 2 år tilbake i tid. Tidligere hadde ikke forfattere og fyll vært noen ukjent kombinasjon i folks bevissthet. Så langt ifra. Men det var først da Vigdis Hjorth barket sammen med VG, at "Forfatterfylla" ble et begrep.
Dette er hva som skjedde med Vigdis Hjorths egne ord:
Tidlig i januar i år ble jeg intervjuet av fagtidsskriftet «Rus og samfunn» - som hovedsakelig leses av helsepersonell.
I en seriøs samtale med en oppegående journalist delte jeg mine tanker om behovet for rus, behovet for ærlighet omkring rusen, rusens problemer og farer.

Dette skriftstykket må ha kommet til VGs redaksjon en kveld det ellers ikke sto mye på tapetet. Jeg fikk en telefon ved 20-tiden og ble forbauset over at det var VG da jeg hadde en intervjuavtale med dem tre dager senere, i forbindelse med min nye bok.

Men journalisten på kveldsvakt vil snakke om rus, og det skal være nå! Hun har lest i «Rus og samfunn» at jeg ruser meg?

- Det står vel ikke akkurat det.

- Men du gjør det?

Jeg kjenner lusa på gangen og sier jeg kan snakke om dette med journalisten jeg allerede har en avtale med. Til svar får jeg at VG vil lage en sak enten jeg åpner munnen eller ei. Motvillig svarer jeg på et par spørsmål, mens jeg stadig gjentar at emnet er så komplisert at det ikke egner seg for intervjuer på telefonen i all hast, dessuten er jeg på vei til Gardermoen. Dit vil de straks sende en fotograf, får jeg høre, men jeg sier det ikke kommer på tale.

- En ting er at dere vil lage en drittsak om meg for å selge aviser, men skal jeg være behjelpelig? Sette av tid og smile inn i linsa for et oppslag som vil gi meg vondt i magen?

- Nei vel da, svarer de snurt, og synes jeg er uhøflig som ikke bidrar. På flytoget får jeg intervjuet opplest på en dårlig linje, og det er bedre enn jeg hadde fryktet når jeg altså ikke hadde noe valg.

Neste morgen møter jeg mitt eget skjelmske smil på alle gatehjørner under krigsbokstavene: Forfatterfylla. Og kjenner det gynger en smule under føttene, men må jo spørre hvem som opptrer mest beruset, VG eller jeg.

3 kommentarer:

 1. Så utruleg provoserande lesing, og så bra at du gjengir dette!

  Apropos Vigdis Hjorth, så skulle ho eigentleg vere på 70-årsfesten til Einar Økland på Litteraturhuset på laurdag (ope arrangement, veldig bra), men meldte avbod i siste liten. Det var synd, eg har stor sans for henne.

  SvarSlett
 2. Eg veit forresten ikkje om det var i siste liten, hehe. Det var det sikkert ikkje.

  SvarSlett
 3. Ja, Aina: Det er vel dette som kalles et "ublidt møte med pressen".

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !