tirsdag 10. februar 2009

Operasjon Valkyrie

(Portrettlikheten er det intet å utsette på.
Oberst grev Claus von Stauffenberg til venstre.
Tom Cruise til høyre.)

Jeg har ennå ikke sett spillefilmen "Operasjon Valkyrie" med Tom Cruise, men med erfaring fra hvordan Hollywood behandler vår nære historie, er jeg på forhånd veldig skeptisk. Av en eller annen grunn skal alltid amerikanerne vri og vrenge på Historien, slik at den fungerer bedre "filmatisk". Selv når det historiske forløpet er spennende nok i seg selv, så klipper og limer de inn hva de måtte ønske. Noen ganger blir det propaganda, andre ganger bare vrøvl!
Det verste jeg har sett i så måte, var Helter fra Telemark (om tungtvannaksjonen på Rjukan) med Kirk Douglas og Richard Harris i hovedrollene.
Derimot har jeg lest både Joachim C Fest og Ian Kershaw, og allerede i tenårene leste jeg Offiserfabrikken(1961) av Hans Hellmut Kirst. Og selv om det er en roman, ligger det meget tett opp til de virkelige hendelsene.
Ikveld går det en TV-dokumentar om attentatforsøket.
NRK2 kl.20:10 Attentatet på Hitler - Operasjon Valkyrie (t)
Dokumentar. Noen av Hitlers nærmeste medarbeidere og offiserer sto bak et forsøk på å rydde ham av veien 20. juli 1944. Oberst grev Claus von Stauffenberg tok på seg å smugle en bombe inn i Ulvehiet, Hitlers private bunker. Planen var å gjøre statskupp for å få slutt på krigen. Programmet slutter kl. 21:05

3 kommentarer:

 1. Jeg deler din skepsis fullt ut. Spesielt ille er det å høre tyskere snakke engelsk, synes jeg. Det er så historisk ukorrekt som det kan bli. De fleste av disse begivenhetene er selvfølgelig også blitt behandlet av tyske filmskapere, men de filmene hører man jo aldri om, siden de ikke er i "Hollywood-systemet.

  Jeg har for øvrig vært på Stauffenbergs kontor - det er i dag en del av Gedenkstätte Deutscher Widerstand i Berlin, som holder til i det samme bygningskomplekset hvor Stauffenberg jobbet (Bendlerblock).

  SvarSlett
 2. Jeg har også sans for å oppsøke historiske steder som ikke er direkte turistmagneter. Selv har jeg vært i Berchtesgaden. Men man får ikke sett så mye av det opprinnelige, siden de allierte bombet det sønder og sammen ETTER krigen. Visstnok av frykt for at det skulle bli et valfartssted for gamle og nye nazister.

  SvarSlett
 3. Takk for tipset! Jeg kommer ikke til å se Cruisefilmen, men historien er jo interessant

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !