torsdag 22. januar 2009

Arnulf Øverland om Aksel Sandemose


Ja, forfatterne kunne være ganske jævlige imot hverandre i gamle dager, også."Det er selvfølgelig kjedelig; men det er ikke i og for sig naturstridig at også Aksel Sandemoses fatteevne har sine grenser, det vekker ingen forbauselse, og almenheten har ikke reist noe krav om å bli underrettet, hver gang Sandemoses forstand står stille. - Han utgir allerede et tidsskrift i denne anledning, det kan være nok."
Og i et innlegg 1.11.34:
"Sandemoses sprog er kjent fra veggene - i portrum og offentlige toaletter. Der har han lært det. Han burde fremdeles få utfolde sitt forfatterskap der."

4 kommentarer:

 1. Hehe. Øverland kunne være besk, ja. En autoritær skikkelse med infame klør i sine vittigheter og velfunderte poeng i de mange sarkasmer - litt skummel, og veldig fascinerende.
  "Spiller De brigde, Øverland"? spurte en gang en gjest i hans ærebolig Grotten. "Det var noget jeg gjorde i min ungdom, da jeg trodde jeg skulle leve evig. Men nu da jeg kjenner varmen fra krematoriet i ryggen, har jeg ikke tid til slikt lenger".

  Apropos Sandemose; du har sikkert
  lest "En person søker ikke en forfatter" av Eidem, og hans stadige flukt fra Sandemose. Den er like morsom hver eneste gang jeg leser den. En av hans morsomste etter min mening.

  SvarSlett
 2. Sjeldnere enn: Ja, den har jeg ledd av opptil flere ganger!
  Og du har vel lest Eidems intervju med Evert Taube? Kanskje et av de beste portrett-intervjuer som er skrevet på norsk.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !