lørdag 1. november 2008

Mannen uten egenskaper av Robert Musil (1)


Jeg har gjort det til en vane å lese litt om forfatteren før jeg begynner på en bok av vedkommende. Enkelte ganger kan det gi stoff til en post på bloggen. Men så visst ikke alltid. Leser jeg en ny bok av Kjærstad, Saabye, Ambjørnsen, Solstad eller Nesbø for å nevne en håndfull, så er det overflødig å presentere forfatteren for leserne.
Men nå som jeg nettopp har påbegynt Mannen uten egenskaper av Robert Musil, så stiller det seg annerledes. Et raskt søk på Bloggoversikten, sier meg at ingen av de bloggerne som er representert der, har nevnt Musil med et ord. Da blir det langt mer interessant, ja direkte meningsfullt, det jeg her bedriver:

Robert Musil (1880-1942) ble født inn i det dannete østerrikske borgerskapet, og både hans liv og hans diktning bærer preg av dette.
Faren, Alfred Musil, var ingeniør og på mange måter en pionér innen sitt felt, - derfor ble han tilsatt som professor for maskinbygg i Brünn. I denne stillingen forble han hele sitt liv.
Moren, Hermine, var en typisk pike fra overklassen, og ble oppdratt til å bli gift. Hun fikk følgelig en utdannelse der både husholdning og klaverspill hørte med.
Robert ville nok helst ligne sin far, men hadde arvet mange av morens egenskaper: hennes følsomhet, hennes depressive karakter og hennes dårlige helse. Foreldrene oppfattet han som et vanskelig barn å oppdra. Etter folkeskolen ble han derfor sendt til Militär-Unterrealschule i Eisenstadt. Gutten trengte disiplin. Han skulle bli offiser.
Kadettskolen ble et sjokk for den tolv år gamle skolegutten. Han ble hundset, mobbet og terrorisert. Disiplinen og undervisningen forekom ham umenneskelig og tåpelig. Etter skolegangen i Eisenstadt ble han sendt til Militär-Oberrealschule i Mährisch-Weisskirchen. Det var som å komme fra asken til ilden. Verst av alt var det at kaserneånden ga frie hender til dem blant kadettene som ønsket å pine, plage og terrorisere skolekameratene. Romanen Unge Törless (1906) er bygd på erfaringene fra denne tiden.
I desember 1897 sluttet Robert Musil på militærakademiet, og i januar 1898 immatrikulerte han seg ved den tekniske høyskolen i Brünn, der hans far var rektor. Han tok sikte på å bli ingeniør, ja, han ville erobre verden ved hjelp av teknikken, slik som Ulrich i Mannen uten egenskaper.
(Forts. følger)

5 kommentarer:

 1. Jeg pleier å gjøre det motsatt; jeg leser boken først, og så leser jeg om forfatteren etterpå. Ikke noen bevisst måte å gjøre det på dog, bare slik det har blitt ;-)

  SvarSlett
 2. Om vi gjør det før, under eller etter lesingen av boka, er sikkert en smaksak. Men det vi sikkert har til felles, er at vi ikke er så nysgjerrige på en forfatter som har skrevet en dårlig bok?!

  SvarSlett
 3. Helt riktig!

  Uansett - 'Mannen uten egenskaper' står fortsatt ulest i bokhyllen - enn så lenge.

  SvarSlett
 4. Enn så lenge, ja, Skal forsøke å få deg på andre tanker...

  SvarSlett
 5. Så mange bøker, og så lite tid...

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !