torsdag 13. november 2008

Litterær quiz


Til tross for at Spectatia har gjort sitt for å innvie deltagerne i sitt misbruk av Google, så trår jeg til med enda en quiz, i et naivt håp om at det fortsatt fins ærlige folk der ute.

Som alltid er det viktig å tenke høyt, resonnere seg fram til en løsning og finne spor i ord.
Vi setter igang:
“Mitt indre forhold til verden eller samfunnet kan ikke betegnes som annet enn motstridende. Det var tross all kjærlighetslengsel ofte preget av en ettertenksom kjølighet og hang til nedsettende kritikk, som forbauset meg. Se for eksempel denne tanken som iblant kom over meg i spisesalen eller hallen, når jeg sto ledig noen minutter med servietten på ryggen og betraktet hotellgjestene som satt der godt forpleid av blåfrakkene som svinset rundt dem. Sett at de byttet roller! Med samme klær og samme make up kunne mange kelnere like godt representere herskapet, og mange av dem som strakte seg med sigaretten i munnviken i de dype kurvstolene, kunne ha illudert som kelnere. Det var rene tilfellet at det forholdt seg omvendt, - det var rikdommens tilfeldighet. For et pengearistokrati er et tilfellets aristokrati som lett kan bytte plass.
Derfor lyktes disse disse tankeeksperimentene som oftest bra, kanskje ikke alltid forresten. For rikdommens vaner utvikler jo iallfall en overfladisk forfinelse som gjorde leken vanskelig, og dessuten fantes det jo her og der i hotellsosietetens blankpolerte pøbel også et innslag av virkelig fornemhet, som tross alt var uavhengig av sin pengerikdom. Og var kelnerstaben ellers ubrukelig, måtte jeg selv inn på scenen, om rollebyttet skulle lykkes i min fantasi.”
Forfatter og roman, takk!

8 kommentarer:

 1. Jeg bruker så godt som aldri nettet i forbindelse med quizen, bare så det er sagt. Jeg søker i mitt eget hode og mine egne hyller. Denne er jeg foreløpig helt blank på, men nå skal jeg bare ha en dusj etter kveldens hundetur, så får vi se.

  SvarSlett
 2. Nå skjedde noe litt morsomt. Jeg visste at jeg hadde lest dette, jeg kunne også slutte meg til at det måtte være en bok fra 1900-tallet, oversatt, sannsynligvis av en kjent forfatter. En roman der hovedpersonen jobber på hotell ... hm, det var ikke lett. I desperasjon gjorde jeg det jeg nettopp har sagt at jeg ikke gjør, jeg tok nettet til hjelp. Jeg vil ikke si hva jeg søkte etter, men jeg endte opp med Bohumil Hrabals "Jeg har betjent kongen av England". Frem fra hylla med den, frenetisk lesing uten å finne utsnittet i quizen. Men mens jeg sitter der og leser Hrabal, inspireres hukommelsen i den grad at jeg klarer å tenke meg frem til riktig løsning! Så var det bare å finne denne boka frem fra hylla, og etter en del lesing og bladring var det fast fisk. Vi har med en europeisk nobelprisvinner å gjøre, såpass kan jeg si. Og hovedpersonen i boka er en luring. En stor luring.

  SvarSlett
 3. hehe, skjønner at det ligger et imponerende stykke arbeide bak denne løsningen.
  Nå gjenstår det å se om andre henger seg på dine hint.

  SvarSlett
 4. Eigentleg hadde eg lagt meg, men måtte oppatt ein tur. Ungdomen i huset har site lenge oppe... datamaskina står på, og eg kikkar innom --- hei ein quiz igjen !, så kjekt, - eg les, tenkjer, og undrar... er det slik at initialane på løysinga og initialane til han som antyder ei løysing, - er like ?

  SvarSlett
 5. Spørsmålet var snedig stilt, Jarle, og det er korrekt.
  Har du romantittel også?

  SvarSlett
 6. Ok altså er det Thomas Mann. Må igjen berre avsløra eit hol i almenndanninga: Han har eg ikkje lest. Er det så bra som dei seier ? Utfrå hinta til den andre TM antar eg at det er sista boka til Mann: Storsvindleren Krull

  SvarSlett
 7. Som jeg skulle ha sagt det sjæl. Bingo & Bulls Eye!

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !