onsdag 12. november 2008

Litterær quiz


Vær aktive i kommentarfeltet; tenk høyt og finn spor i ord.

Vi setter igang:
“Alene hos seg selv gikk Z inn i sin private skjærsild. Det var noe som stadig skjedde, og han kjente symptomene godt nå: kaldsvetten som brøt ut i ansikt og håndflater, skjelvingen i lemmene, sitringen i de overrevne nervestumpene i ansiktet, den paniske angsten for at rommet skulle presse seg sammen og knuse ham. To ganger i livet hadde han vært innemurt i bunkers i et underjordisk fengsel. Fire måneder i alt hadde han utstått redslene ved stummende mørke og kulde og ensomhet og nesten sultedød, inntil grunnvollene for fornuften hadde vaklet under påkjenningen. Ingenting i alle eksilårene i Sibir hadde pint ham slik og etterlatt seg et et så dypt arr i sinnet. Ingenting hadde bragt ham så nær avsvergelse og frafall.
Han var ofte blitt, men det ødelagte vevet hadde helet seg med tiden. Han var blitt avhørt til hver eneste nerve hylte og barmhjertig forvirring la seg over sinnet. Også dette var han kommet ut av, styrket i troen og hjernekraften, men redselen for ensomt fangenskap ville sitte i ham til han døde. C hadde holdt sitt løfte. “Du vil aldri bli i stand til å glemme meg. Hvor du enn drar, er jeg der. Hva du enn blir, er jeg en del av deg.” Selv her, inne i den nøytrale Vatikanbyen, i dette fyrstelige rommet under Rafaels fresker, var den slu torturisten C hos ham. Det var bare en eneste måte å unnfly ham på, og det var det han lærte i bunkeren - å kaste sin pinte sjel i armene på den Allmektige.”
Forfatter og roman, takk!

(KOM IGJEN NÅ DA !)

11 kommentarer:

 1. Det mener du ikke, at jeg skal avsløre forfatter og roman allerede nå? (Eller er jeg diskvalifisert?)

  Jeg går og gjør noe annet så lenge

  SvarSlett
 2. Har du virkelig googlet deg fram til løsningen på denne texten også!
  (Jeg vet snart ikke min arme råd...)
  Du er ennå ikke diska for urent trav eller bloddoping, men jeg vil jo sette pris på om du brukte de små grå, fremfor dirty tricks.

  SvarSlett
 3. De fleste ganger jeg prøver meg på din quiz får jeg følelsen av at jeg aldri har hatt noen små grå. Det er derfor jeg fusker. (Denne gang ved å google visse deler av teksten oversatt til engelsk...)

  SvarSlett
 4. Ser du ska være quizmaster på fredag. Da skal du få igjen med samme mynt.
  Men nå som du har lært alle andre hvordan de skal gå frem med fusk & fanteri, så blir vel snart quizen en saga blott.

  SvarSlett
 5. Hehe! Nettopp. Kjente det på meg allerede da jeg la ut om hvor utrolig smart jeg var til å løse quizer her om dagen. Hovmod står for fall, eller no'...

  SvarSlett
 6. Er dette en gavepakke til meg? Er forfatterens initialer MW?

  SvarSlett
 7. Jeg tenkte vel at denne MW ikke var helt ukjent for deg.

  SvarSlett
 8. MW ? Eg hiver meg ut på internettet og fiskar opp følgjande:

  Martha Wells, (born 1964)
  Michael Wiesenberg, (born 1943)
  Margery Williams, (1881-1944)
  Michael Williamson, (born 1967)
  Manly Wellman (1903-1986)
  Margaret Walker (1915 – 1998)
  Mark Winegardner (born 1961)
  Margaret Wilson (1882 – 1973)
  Marianne Wiggins
  Martin Woodhouse (born 1932)
  ??

  Trur eg satsar på den kjende
  Milliam Whakespeare . . .

  Det er ikkje so lett. Oppi alt er eg imponert over at Söta Söster greier finna fram i jungelen. Oppfordrar henne til å gje nokre fleire tips, for dette er kunnskap som kjem vel med når me skal finna fram i informasjonshavet i tida frametter

  SvarSlett
 9. Her er du ikke i nærheten, Jarle. Jeg skal ikke utdype hva jeg mente da jeg spurte om dette var en gavepakke til meg, men jeg kan jo si at denne forfatteren tilbrakte mange år i kloster før vedkommende ble en bestselgende forfatter. I boka som det er sitert fra her, som kom i 1963, foregrep han på mange måter en begivenhet som skjedde i 1978.

  SvarSlett
 10. Ah - det må jo vera Morris West, Fiskeren sko. Langt attende las eg jo Djevelens advokat. Takkar! Endå eit fint tips på kva ein kanskje bør lesa (det er tida det står på, livet er for kort, for kort)

  SvarSlett
 11. På oppfordring fra Jarle kan jeg avsløre at jeg her begynte med å konstatere at en tekst med navn som begynner på Z og C ganske sannsynlig ikke er av norsk opprinnelse, og derfor testet jeg å google en kort tekstbit oversatt til engelsk. Prøv med "you will never be able to forget me", så skal du se at The Shoes of the Fisherman kommer opp som femte treff.

  Det er fullstendig skummelt hvor mye som faktisk finns å få tak i der ute på nettet, kan jeg til min store irritasjon konstarere nå når jeg selv sitter her og prøver å finne en tekst til morgendagens quiz...

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !