mandag 10. november 2008

Litterær quiz


Et ordentlig ruskevær raser utenfor vinduet. Jeg ifører meg raggsokkene, tenner telys og setter igang enda en quiz. Meningen var å finne en livsglad tekst, men dessverre...
Kanskje vanskelig denne gang, siden det ikke er en roman, men et essay. Det er allikevel ingen umulig oppgave, hvis man som alltid er aktiv i kommentarfeltet og leter etter spor i ord.

Vi setter igang:

"Jeg har brudt mitt hoved i et fjerdedels aarhundrede og er nu sikker på at pessimismen har ret.
Endnu har jeg ikke stødt paa, ei heller kunnet udspekulere, nogen positiv verdensforklaring, som ikke faldt sønder og sammen for den første straale af alvorlig kritik, saa snart denne ble rettet mod dens første afgjørende punkt, dens sidste og høieste cui bono. Intet system, ingen teori, ingen læresetning eller formel, som søger "en mening med livet", kan bestaa. Den opløser sig ubarmhjertig i tomhed.
Der gives ikke engang nogen religion, som kan hjælpe os. Vi har jo alle en stille svaghed for kristendommen: den maa jo siges at give et slags svar paa de "de store spørgmaal". Men selv om vi stryger dens dualisme og lader dens lære almindelig og evig salighed, staar tilværelsens gaade uforklaret alligevel.
En himmel, saadan som den læres, vilde - efter Schopenhauers slemme, men oprigtige udtryk - blive den uendelige Langweile. Vi maatte tenke os saligheden som den absolutte ro: individualitetens ophævelse. Den mest rationelle af alle religiøs-moralske systemer opfatter den da ogsaa ganske rigtig saa. Nirwana er afslutningen af al kamp, ophævelsen af al indskrænkning, individets flyden over i det uendelige alt: intet. Men denne "livsforklaring" blir da altsaa simpelthen pesssimismens. Livets maal er at ophæve sig selv."

Hvem kan ha skrevet dette?

(Jeg ser at mange har vært innom, men det er tyst i kommentarfeltet! På den måten kommer vi ikke videre...)

9 kommentarer:

 1. Hyggelig at du stakk innom, spectatia!
  Et merkelig spørsmål, for det er ikke "cirka", men helt nøyaktig 1895.

  SvarSlett
 2. Jeg som har måttet google meg till svaret på grunn av mine manglende kunnskaper om norske forfattere har ikke så lett for å finne kloke ledetråder. Men skal vi se...

  Jo: Samme år ga forfatteren ut en bok med en tittel som høres helt tussete ut.

  SvarSlett
 3. Kan ikkje gå inn i natta utan å få ein mogleg svar på dette. Det er vel Aadne ? Aadne Garborg? - Kan jo passa på tema. Og tolkar hinta frå Söta Söster dithen. Men tittelen, nei der må andre trå til.

  SvarSlett
 4. Javisst er det Garborg, Jarle!
  Men Aadne? Det står Arne i bokji mi.
  Tittelen er det ikke så nøye med. Dette er kun et essay. Jeg forventer ikke det umulige av dere, heller.

  SvarSlett
 5. Takk for svar. Skreiv no det gamle namnet berre for moro. Men eg meiner han var døypt Aadne. Det er ein vestlandsk variant for Arne. Då han flytta austover, so syntest han kanskje at namnet vart litt aparte i hovudstaden, og han endra til det meir normaliserte Arne. Men brev heim underteikna han alltid med Aadne.

  SvarSlett
 6. Morsomt med Aadne-forklaringen! Essayet heter vel Troen på livet?

  SvarSlett
 7. spectatia: Du skulle vel egentlig vært stroken eller diska eller det som verre er. Er ikke sikker på hvordan du gjør det...Googler du hele texten?

  jarle: Bra jobba. Dette visste jeg ikke.

  SvarSlett
 8. Ja, jeg vet det. *skammer meg* Men det er jo så moro å være med innimellom, og jeg prøver i hvert fall å ikke ødelegge for andre...

  Min googlingsmetode er følgende: Først ser jeg om jeg kan finne en og annen setning som virker sentral, og da googler jeg den i sin helhet. Når jeg ikke får napp på det (som i dette tilfellet), plukker jeg ut et par ord som jeg tror jeg kan få treff på (som i dette tilfellet "livsforklaring" og "pessimismens"). Med dette fikk jeg treff med en gang i denne quizen, men noen ganger gir dette bare ledetråder som jeg igjen bruker til å google meg videre.

  Man kan synes mye om det der å google seg fram til det ene og det andre, men som jeg ser det handler det mye om hvordan man bruker det man googler seg fram til. Og engasjemanget man legger ned i det hele gjør jo at man lærer seg ett og annet på veien. :-)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !