torsdag 30. oktober 2008

Litterær quiz


Et grått ruskevær har fjernet snøen som falt igår. Her sitter jeg med en kopp varm sjokolade, men uten egen nett-forbindelse. Min bærbare leter seg fram til de sterkeste signalene i nabolaget. Så får jeg håpe det intetanende mennesket ikke trekker ut kontakten, for nå synes jeg det er på tide med en litterær quiz her igjen.

Et kort tekstutdrag, denne gang. Desto vikTigere å bestemme sjanger, og å finne spor i ord. Tenk høyt i kommentarfeltet, så skal jeg gi deg hint underveis.
Vi setter igang:

"Så vokste jeg opp på den venstre siden i norsk åndsliv.
- Egentlig har du bare sett en jævla masse fulle folk, sa du engang til meg, etter et intervju om hvor fabelaktig det måtte ha vært for meg å vokse opp i det rike miljøet. Det fine miljøet. Så ille var det ikke. Jeg synes det var flott mange ganger, trodde det skulle være sånn. Men ikke så fint alltid som det ble sagt at det var. Alt ettersom årene gikk, så ble det finere og finere. Det eneste jeg husker av Halldór Laxness var at han lå og spydde i gangen. Tarjei Vesaas snakket jeg lenge med.
- Eg sit med kalosjene på, sa han. Det var det eneste han sa til meg, med ord. Med øynene sa han meget. Han spiste fiskeboller og drakk vann. Det kan man ikke si om alle dine berømte forfattervenner. Du elsket K. Jeg også. Han var litt for tykk og luktet godt. Som liten pike klamret jeg meg til ham, satt på fanget hans, var forelsket. Da han døde, sa du:
- Jeg elsket ham så høyt at en del av meg er borte, simpelthen.
Du holdt en fin preken for ham, i en teaterkirke han hadde valgt. Med gull og rødt. Du holdt preken for HJN også, i Vestre Krematorium.
- HJN trodde ikke på Gud, sa du. Og alle syntes det var så fint. Både K og HJN, ønsket du skulle tale i deres begravelser.
- Faen, jeg blir jo rene presten,sa du."
Jeg beklager disse irriterende initialene. Men de er jo selvsagt der, fordi de opprinnelige navnene er lett å google.
Forfatter og bok, takk!

17 kommentarer:

 1. Det er vel ikkje ei av bøkene som står på sist lest-lista di, vel?

  SvarSlett
 2. HA, Aina! Nei, fullt så enkelt skal det ikke være.
  Men hyggelig at du er med.

  SvarSlett
 3. Forfattar-sjølvbiografi tenkte eg først. Men så er det denne du-forma då. Hm. Må tenkje litt meir på den.

  SvarSlett
 4. Ved nærare lesnad ser eg at "jeg" i teksten nok er ei kvinne. Så viss dette ikkje er ein roman, og det trur eg ikkje det er, skal vi altså fram til ein kvinneleg forfattar, då. Som kan hende er dotter til ein forfattar og?

  SvarSlett
 5. tove: Det er helt riktig resonnert.

  SvarSlett
 6. tove: Det er helt riktig resonnert.

  SvarSlett
 7. Nja, dette er nok hakket for vanskeleg for meg. Men eg tippar vi snakkar om ei kvinne som anten er på sine eldre dagar no eller ikkje lever meir.

  Og ho treng ikkje sjølv å vere forfattar. Men du, mannen hennar, kanskje?, er nok det. Eller forlagstilknytt, eller noko innan media... Ho er heller ikkje så veldig puritansk, etter språket å døme.

  SvarSlett
 8. Aina meiner då tydelegvis at "du" er mannen hennar? Men "Du elsket K."? Elska? I så fall er altså mannen død. Eller kanskje er heller "du" faren, tenkjer eg. Eg veit om ein kvinneleg barnebokforfattar som har ein forfattarfar. Etternamnet byrjar på S. Er eg på rett spor no, tru?

  SvarSlett
 9. "Du" er faren, som var en meget kjent forfatter. Hun som skriver dette, har bakgrunn både som forfatter og skuespiller. Men hun er altså langt mindre vellykket/kjent.
  Hun siterer jo faren, og han var ikke det minste puritansk.

  SvarSlett
 10. OK. Eg har alliert meg med min betre halvdel. Dermed har vi eit konkret forslag: Vilde Bjerke: "Du visste om et land. Om min far André Bjerke"

  SvarSlett
 11. Aldeles ikkeno' dårlig forslag. For det kunne det jo ha vært.
  Men feil.
  Og jeg tror ikke jeg skal gi flere hint.
  Foreløbig.

  SvarSlett
 12. Hva sier du om initialene E.H.?

  SvarSlett
 13. Nei søren, jeg leste ikke de andre kommentarene grundig nok. Skal vi satse på B.B. i stedet?

  SvarSlett
 14. Hvorfor B.B.? Fordi hun hadde et notorisk dårlig forhold til faren, noe jeg synes kommer frem i teksten her. Betoningen av venstresiden i norsk åndsliv passer også, og tilknytningen til teater. Jo, jeg satser på B.B., skjønt det er kanskje ikke alt i dette utdraget man skal legge like stor brett på ...

  SvarSlett
 15. Helt riktig,tehme melck!
  Meget taktfullt har du kun antydet hvilken far og datter det her er snakk om.
  Kanskje enklere for flere nå..?

  SvarSlett
 16. Nå trodde jeg at jeg hadde det. Men ikke så sikker likevel. Må nok tenkte litt mer.
  Var enig med den ene B-en, men B.B, hmm?

  SvarSlett
 17. Sorry, Oda! Men jeg så deg ikke. Ellers kunne jeg ha ventet litt med svaret.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !