tirsdag 28. oktober 2008

Litt om Musil... og Kafka


En kuriositet for de spesielt interesserte:
I januar 1913 ble det slått fast at Robert Musil led av en vanskelig "hjertenevrose" som artet seg på den måten at han var plaget av jagende puls, urolig hjerte, fordøyelsesbesvær og psyksisk utmattethet. 3. april erklærte legen at Musil måtte ta seg fri fra arbeidet i seks måneder for å komme til krefter igjen. I mai 1913 dro han derfor til Berlin der hans venn Franz Blei spurte ham om han ville bli medarbeider i tidsskriftet Neuer Rundschau. Musil takket ja til tilbudet og ble snart redaktør. Noe av det første han gjorde var å ta kontakt med en ung og ukjent tsjekkisk tyskskrivende forfatter ved navn Franz Kafka, og ba ham om å sende inn manuskripter til tidsskriftet. 23. februar 1914 noterer Kafka følgende i sin dagbok: "Brev fra Musil. Det gleder meg og gjør meg trist, for jeg har ingenting."
I april reiste Kafka og kjæresten Felice Bauer til Berlin, der de inngikk en uoffisiell forlovelse. Litt etter fulgte den offentlige. Felice besøkte ofte Berlin etter dette, og under et av disse besøkene lærte Musil å kjenne både Franz Kafka og Felice Bauer nokså inngående.
Til tross for at Kafka hadde beklaget seg seg til dagboken over at han manglet stoff, sendte han fortellingen "Die Verwandlung" ("Forvandlingen") til Musil. Den hører blant dikterens absolutte mesternoveller. Musil ville gjerne trykke den, men de andre i redaksjonen syntes at den var for lang. Musil bad Kafka om å kutte den ned med en tredjedel, men det nektet den tsjekkiske dikteren. "Die Verwandlung" kom derfor aldri på trykk i tidsskriftet.
(Kilde: "En dikter for fremtiden" - et essay av Karsten Alnæs)

2 kommentarer:

  1. Jeg regner meg som en av de spesielt interesserte. Dette var interessant.

    SvarSlett
  2. Ja, jeg regnet med at du ville like den, siden du har befattet deg endel med Kafka. Dette er jo et møte mellom to giganter. Men de var definitivt ikke regnet som det i 1914.
    Hvorfor skulle en litterær redaktør ta kontakt med, en på den tiden, ukjent skribent som Kafka?

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !