mandag 6. oktober 2008

Kjell Askildsen - igjen


Kjell Askildsen ble i sin tid kåret til “Norges største nålevende forfatter” på denne bloggen.
Han har vært med i dette gamet en god stund. Debuterte allerede i 1953, og fyller 80 år neste år. Lenge regnet som en forfatternes forfatter, men ble alminnelig anerkjent med novellesamlingen Thomas F’s siste nedtegnelser til allmenheten (1983).
Askildsen gir ikke så ofte intervjuer. Men han ble grundig intervjuet av Alf van der Hagen i 1981 og ‘83. Resulatet av de samtalene er gjengitt som ett intervju i boka Dialoger (1993).
Jeg klipper litt derfra:
- Jeg vil kalle meg en realistisk forfatter. Jeg reagerer veldig ofte på bøker som er urealistiske på den måten at forfatteren lar personene tenke eller snakke i lange flyt, der det ene gullkornet avløser det andre. Dette er for meg et brudd med alt som har med realistisk litteratur å gjøre. I novellene mine lar jeg nesten alltid bare én person få lov til å tenke. Og hvis du ser godt etter, tenker han nesten ikke. Bøkene mine er - og det er det ingen som har sett, tror jeg - bøkene mine er handlingsnoveller. Ofte skjer det veldig lite, men det skjer noe hele tiden, det er forflytninger av personer fra ett sted til et annet i rommet. Det er ikke epokegjørende ting som hender, men det skjer mer enn det blir tenkt. Det blir bare tenkt noen få, grunnleggende tanker, som farger novellen.

- Men samtidig velger du deg en bestemt type personer, og det er gjerne mennesker som har innsett mer om livet enn det som strengt tatt er behagelig.

- Det tror jeg alle mennesker har innsett nå og da. Disse menneskene som jeg skaper, det er ikke kloke mennesker, det er ikke mennesker med stor livserfaring. Du kan godt si at det fins unntak fra dette, for eksempel når det gjelder Thomas F. Han er etter min mening en klok gammel gubbe. Men det er ingenting som utmerker personene i Et stort øde landskap som spesielt tenkende mennesker. De er ganske alminnelige, jeg hadde nær sagt, ganske alminnelige middelklassemennesker. Men jeg tror at alle mennesker kan få disse glimtene av avgrunnen i seg. Det tror jeg er allment, det er ikke noe spesielt for meg. Men - på den annen side: Skal du lage en novelle som du mener skal være spennende på ett eller annet plan, da nytter det ikke å fortelle en solskinnshistorie. All kunst skal være noe som pirker i folk, det skal være noe som stikker dem, noe som kanskje gjør dem litt redde. Det mener jeg er kunstens oppgave. Ikke lulle i søvn. Ikke fortelle pene historier. De stygge historiene kan være veldig pene når det kommer til stykket, fordi de kan få folk til å innse at det de ser i seg sjøl og som de nødig vil ut med overfor andre mennesker, dette kan de finne igjen hos helt normale og greie mennesker i mine noveller.
Jeg håper dere med dette ble litt klokere, og litt bedre kjent med Askildsen.

9 kommentarer:

  1. Artig å høre hvordan Askildsen beskriver sin egen litteratur.

    Her er en av mine favoritt-tanker fra Thomas F:

    ”Å, ja du sier noe, ondskapen tar ingen ende.” Det var da jeg begynte å lure på om han var blitt senil, og jeg bestemte meg for å sette ham på prøve. ”Det er ikke ondskapen som er problemet,” sa jeg, ”men uforstanden..."

    SvarSlett
  2. Høyrest ut som ei bok eg skal lese. Dialoger, altså. Men det er kanskje ikkje berre dialogar med Askildsen der?

    SvarSlett
  3. Flotte saker. Ser forøvrig at du har lest "De døde" av Jan E. Hansen; kan den anbefales? Jeg ville tro så.

    SvarSlett
  4. aina: Nei, ikke bare Askildsen. Hele 10 forfattere er representert i dybtloddende intervjuer.

    sjeldnere enn...: Ja, "De døde" anbefales på det varmeste. Stor skrivekunst om farverike personligheter.
    Tror nesten jeg bør lage en egen post om den boka.

    SvarSlett
  5. En egen post, ja - det var det jeg håpet på, hehe.
    Planen var da også å lese den når anledningen byr seg og tiden strekker til.
    Jan E. Hansen er en begavet mann det er verdt å låne øret og øyne til.

    Sjeldnere enn sorte svaner.

    SvarSlett
  6. Kva for nokre forfattarar, då?

    SvarSlett
  7. aina: Foruten Askildsen; Øyvind Berg, Tor Åge Bringsværd, Gro Dahle, Jon Fosse, Inger Elisabeth Hansen, Øystein Lønn, Dag Solstad, Jan Erik Vold og Einar Økland.

    SvarSlett
  8. Dumpet innom denne bloggen ganske tilfeldig, ettersom jeg googlet Kjell Askildsen for å finne stoff til bacheloroppgaven min. Vet du om det finnes noen måter for å kontakte forfatteren på, eller er han helt utilgjengelig for forespørsler? Hvis noen her skulle ha en lys ide om hva problemstillingen min bør være, vil jeg gjerne få høre forslag. Det skal være med utgangspunkt i "Thomas F`s siste nedtegnelser til almenheten".

    SvarSlett
  9. Anonym: Benytt så mange kilder som mulig. Sjekk hvilke hovedoppgaver som er er skrevet om Askildsen tidligere. Biblioteksentralen har sikkert utgitt et forfatterhefte om han; lån det på biblioteket. De heftene er skrevet/redigert av anerkjente kulturjournalister, så der er det mye å hente. Les den nevnte "Dialoger" av van der Hagen. Ta kontakt med forlaget hans, og hør om du kan få en samtale med ham eller få lov til å sende noen spørsmål pr. mail.

    Det er mine råd.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !