fredag 12. september 2008

En guide til Bjørneboes forfatterskap


Jeg ble i sin tid overrasket over at bloggerne Spectatia og Sesselja kjente så lite til Jens Bjørneboes forfatterskap.
Men det er ikke så underlig allikevel. Jeg er eldre enn de to, og for min generasjon var Bjørneboe lenge en dikter man ikke kom utenom. Idag er han mest en myte og en kultfigur.
Mens vi venter på Tore Rems store biografi om JB, som kommer til neste år, så vil jeg gjøre dere oppmerksom på Jens Bjørneboe om seg selv av Kaj Skagen. Det bør være en smal sak å få tak i den på biblioteket, eller til en rimelig penge fra et antikvariat.
Jeg vet faktisk ikke om en bedre veileder til Bjørneboes forfatterskap enn nettopp den tynne boka. Meget kunnskapsrikt, personlig og velskrevet.
Kaj Skagens bok kom ut i 1984 på Den Norske Bokklubben.
Dere vil rett og slett ha større sjanse til å skille klinten fra hveten, etter å ha bladd igjennom Skagens bok.

9 kommentarer:

 1. Takk for tipset - noterer Kaj Skagen.

  SvarSlett
 2. Har du noe spesielt å utsette på Fredrik Wandrups bok?

  SvarSlett
 3. TM: Ikke annet enn at den viderefører ganske ukritisk de mytene og anekdotene om Bjørneboe, som kanskje er morsomme og underholdende, men som passer bedre i Magasinet enn i en seriøs biografi.
  Wandrups biografi gjorde sitt til at JBs forfatterskap fikk en renessanse på midten av 80-tallet. Og det var prisverdig. Men jeg mener rett & slett at Kaj Skagen gjorde en bedre jobb!
  Det ville ha vært lettkjøpt av Skagen om han forklarte hele JBs litterære produksjon utifra et antroposofisk ståsted. Men han faller aldri for den fristelsen.
  Derfor..!

  SvarSlett
 4. Forresten Cox, så mye yngre som du tror er jeg kanskje ikke. Det er bare den friske luften i cyberspace som gjør at jeg holder meg så godt.

  SvarSlett
 5. Nei, om jeg er så veldig mye eldre enn deg vet jeg jo ikke. Alderen er da heller ikke så viktig, sålenge vi er åndsfriske nok til å knote ned noen bloggposter.
  Kanskje jeg bare føler meg eldgammal iblant, siden denne bloggen for det meste omhandler gamle, døde eller halvglemte forfattere!

  SvarSlett
 6. Desto større grunn til å skrive om nettopp de forfatterne. Det er jo nok av dem som blogger om topplistebøkene, mener jeg.

  (Forresten, kan jeg få ønske meg en ting av bloggen din? Den viser så mange innlegg på førstesiden at det nogen ganger kan ta lang tid å vise den opp. Så kanskje du kan sette ned antall inlegg som vises på hovedsiden lite grann? Angis under Instillinger, Formatering, Vis - eller det heter det i hvert fall i min svenske version, sikkert noe lignende på norsk.)

  SvarSlett
 7. OK, spectatia, jeg har gått fra 250til 50 på hovedsiden. Er det godkjent?

  SvarSlett
 8. Toppers! Nå er siden oppe på et blunk. :-)

  SvarSlett
 9. Hei! Takk for tips. Jeg vil gjerne lære mer om Bjørneboe, så det passet jo fint. Kaj Skagen er notert. :)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !