søndag 10. august 2008

Søndags-quizFinn spor i ord! Og tenk høyt i kommentarfeltet underveis.
“Det var en ualminnelig vakker bok. Det glatte, kremfargede papiret var litt gulnet av alder, men av en sort som ikke var blitt fremstilt på snart førti år. Imidlertid kunne han gjette seg til at boken var langt eldre enn som så. Han hadde sett den ligge i vinduet i en lurvet liten skraphandel i et av byens slumkvarterer (hvilket kvarter det var husket han ikke lenger), og han var øyeblikkelig blitt grepet av et uimotståelig ønske om å eie den. Det var en stilltiende forutsetning at medlemmer av Partiet ikke gikk inn i alminnelige butikker (man kalte det å “handle på det frie marked”), men regelen ble ikke strengt overholdt, fordi det var visse ting som for eksempel skolisser og barberblad som var umulige å få på annen måte. Han hadde kastet et fort blikk opp- og nedover gaten og hadde så sneket seg inn og kjøpt boken for to dollars og femti. Den gang var han seg ikke bevisst at han trengte den til noe bestemt formål. Skyldbetynget hadde han båret den hjem i sin dokumentmappe. Selv om han ikke hadde skrevet noe i den, var den en kompromitterende ting å ha.
Det han nå stod i begrep om å gjøre, var å begynne på en dagbok.”

Forfatter & bok, takk!

22 kommentarer:

 1. Jeg kan ikke påstå at jeg har noen større peiling, men... Vi er vel i hvert fall ikke i Norge denne gangen, skal nok snarere østover. Og dagboksaktige ting fra der i krokene får meg til å tenke på Opptegnelser fra et kjellerdyp eller En gal manns dagbok. Og jeg tror i grunnen ikke det er noen av dem, så så langt kom jeg.

  Forresten, en digresjon: tekststykket minner meg om Paul Austers Oracle Night, som er en lurig liten historie om en mann som kjøper seg en dagbok.

  SvarSlett
 2. Hm... jeg tenker at vi skal til Cuba jeg. Kombinasjonen myntenhet og kommunistisk parti. Det må i så fall være noen år tilbake muligens, for så vidt jeg vet så er vel ikke USD lengre lovlig myntenhet på Cuba. Om jeg tenker riktig da?

  SvarSlett
 3. Ja, det er klart, hvis man fortsetter østover ennå en stund så kommer man til slutt til Cuba, ikke sant? ;-) Leselama er sikkert på sporet.

  SvarSlett
 4. Hvis vi reiser langt nok øst da - til Cuba f.eks. - hvis altså... hvem i huleste driver og skriver dagbok på Cuba da? "Vår mann i Havana"? He, he. Jeg tror vi trenger noen übertydelige ledetråder her, cox!

  SvarSlett
 5. Nei, vi skal aldeles ikke til Cuba, men holder oss i Europa. Og det er mulig at Paul Auster har lært et og annet av denne avdøde forf'en. Men hvem har ikke det!

  SvarSlett
 6. Om det da ikke er dagboka til Che Guevara - den som ble til filmen "Motorsykkeldagbøkene"...

  SvarSlett
 7. Akkurat - ikke Cuba. :-/
  Da fikk Spectatia rett da. Da skal jeg la henne tenke videre der hun begynte.

  SvarSlett
 8. Et lite hint til: Mange har lest boka som en profeti. Men forfatteren skrev den som en advarsel til sin egen samtid. Advarselen har i høyeste grad sin berettigelse også for vår tid. (Fort dere nå før tehme melck kommer hjem!)

  SvarSlett
 9. SORRY! Hadde jo tenkt å følge dere igjennom denne quizen idag. Men det har skjedd noe innen familien. Og svaret må vente til imorgen!

  SvarSlett
 10. Å ja? Er det liksom en kjent sak at TM pleier å tilbringe søndag formiddag med å feire høymessen og delta i den etterfølgende kirkekaffen?
  Men til dagens quiz: Dette er ikke umiddelbart kjent stoff for meg, men ledetrådene i teksten får meg til å tenke på en forfatter med initialene A.K.

  SvarSlett
 11. He, he, TM. Du vet: Når katten er borte, danser musene på bordet. Eller som i dette tilfellet - når TM er i kirken, dummer leselama seg ut på bloggen. ;-)

  Forøvrig sitter jeg musestille og avventer svaret. Ikke tale om at jeg skal komme med enda flere ubrukelige svar her. Noen ganger har jeg skjønt at taushet er gull.

  SvarSlett
 12. leselama: Ingen dummer seg vel ut her, noe av poenget er jo å tenke høyt. Jeg er forresten ikke så sikker på A.K. lenger, for jeg fant ikke det jeg søkte i den av bøkene hans jeg tenkte på. Og så er det cox' bemerkning om at mange har lært av ham, som jeg kanskje heller ikke får til å passe med AK. Men hvem er det da? Tenke, tenke ...

  SvarSlett
 13. TM: Neida, det var litt sleivete sagt - men jeg var jo virkelig på viddene. I tillegg har jeg sørgelig nok ikke den fjerneste idé om hvem som kan ha skrevet dette. Litt av en nøtt Cox har servert oss denne gangen ser det ut for.

  SvarSlett
 14. Endelig! George Orwells 1984. Puh!

  Håper det gikk bra med familien, herr quizmaster. Du behøver ikke bekymre deg for oss, vi behøvde tydeligvis denne tiden til å løse oppgaven i alle fall.

  SvarSlett
 15. Det burde jeg jo ha skjønt, men jeg hengte meg opp i Arthur Koestler først, skjønte riktig nok at det antagelig var feil, men rakk ikke å gjøre mer med saken. Gratulerer til Spectatia.

  SvarSlett
 16. Ja, "happy skvett" til Spectatia! Fullt fortjent seier det der! :-) Hvordan i alle dager fant du fram til det der?! (Himmla' imponert!) Og kan du vær-så-snill fortelle meg hvor man bruker dollar? Tror jeg har en gnagende hang-up mht mitt første feilskjær. Grr!

  SvarSlett
 17. Ja, her har det skjedd saker og ting siden sist.
  Spectatia har helt rett, så hun tok hjem potten denne gang! (Hva hun skal bruke den potten til, er jo en ganske annen sak...) Jeg vet av erfaring at Spectatia er en meget avansert googler. Men hun kan vel ikke ha googlet hele tekstutdraget?!
  APROPOS QUIZ: Planen var at jeg skulle ha en quiz gående her under OL. Men det går ikke alltid som man vil her i livet. Totalt uforutsette hendelser i familien, gjør at jeg ikke kan følge opp quizen med hint. Og da er jo litt av vitsen borte!
  Kommer isteden sporadisk innom med "ordinære" innlegg.

  SvarSlett
 18. Flinke folk!
  Min første assosiasjon var til Jostein Gaarders "Vita Brevis", før eg skjønte at det var ei skrivebok det var snakk om.

  SvarSlett
 19. cox: Av og til når barna er alene hjemme, vet du, så klarer de seg forbausende bra og er veldig flinke til å finne ut av ting ...

  SvarSlett
 20. Eg har mine metoder. (Hvem søren var det som sa det? Men skorrende ’r’, har jeg et svakt minne av...?)

  Okej, jeg skal innrømme at Google har vært innblandet i oppgaveløsingen. Å google teksten i norsk utgave har nok ikke noe for seg, selv om man skulle ta hele greia bit for bit. In English, however...! Og med litt kreativ placering av wildcard. Da sa det bare ’pling’ og så fikk jeg bekreftet den misstanken jeg faktisk hadde (kombinasjonen sterkt parti og dollar kan jo også forekomme i en fiktiv framtidig verden, ikke sant?) om at det var den av de to Orwell-bøkene jeg hadde som jeg ikke valgte da jeg skulle gjøre førstegangsbekjentskap med forfatteren her i fjor. Leste Animal Farm i steden. Men nå sto 1984 i hvert fall der i hylla, så jeg kunne slå opp og dobbeltsjekke før jeg utga meg for å ha noe å komme med.

  Forresten, vad var det i den potten, sa du? ;-)

  SvarSlett
 21. Og forresten en gang til, jeg tar meg friheten å gjøre litt egenreklame når vi ennå er inne på den boken: Vi hadde det nemlig veldig gøy den gangen jeg lagde billedquiz om 1984.

  SvarSlett
 22. Som jeg har sagt før: Billedquizene dine er både fine og finurlige, og akkurat den om 1984 hadde jeg aldri gjettet.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !