lørdag 12. juli 2008

Lørdags-quizen


Idag tror jeg det blir vanskelig.
Finn spor i ord!
"Denne bok tilhører de færreste. Kanskje lever ikke noen av dem ennå. Det måtte være dem som forstår min {boktittel utelatt]: hvordan kunne jeg tillate meg å forveksle meg med dem som det allerede i dag vokser ører for? - Først dagen etter i morgen tilhører meg. Enkelte fødes posthumt.
Betingelsene som skal til for å forstå meg og deretter med nødvendighet forstå meg - jeg kjenner dem bare så altfor godt. Man må være rettskaffen inntil hardhet i åndelige ting bare for å utholde mitt alvor, min lidenskap. Man må være øvet i å leve i fjellene - og se det ynkelige tidens skvalder av politikk og nasjonalegoisme under seg. Man må være blitt likegyldig, man må aldri spørre om sannheten gagner, om den blir skjebnesvanger...En styrkens forkjærlighet for spørsmål som ingen idag har motet til; motet til det forbudte; forutbestemt til labyrint. En erfaring fra syv ensomheter. Nye ører for ny musikk. Nye øyne for det fjerneste. En ny samvittighet for sannheter som frem til nå har forblitt stumme. Og viljen til den store stils økonomi: beholde sin kraft, sin begeistring samlet...Ærefrykten for seg selv; kjærligheten til seg selv; den betingelsesløse frihet mot seg selv...
Nåvel! Alene slike som dette er mine lesere, mine rette lesere, mine forutbestemte lesere: hva betyr resten? - Resten er bare menneskeheten. - Man må være overlegen menneskeheten gjennom kraft, gjennom sjelens høyde, - gjennom forakt ..."
(Sign.)

Ja, sterke saker, dette. Forfatter & bok, takk!

16 kommentarer:

 1. Sterk kost dette, midt i månaden juli. Nokså kaudervelsk, noko arrogant, ein som hiv seg utpå og ikkje minimerer språket. . . Så eg hiv meg uti i det eg også, ein skal ikkje stussa når ein står på svaberget.

  Kan det vera Thure Erik Lund (f.eks Compromateria) ?

  Eg byrja ein gong på ei bok av han, men gav det opp. Så om forslaget mitt er feil, så vil eg berre sei at eg fekk den gongen den same kjensla som når eg les dette utdraget... her er ein som er heva opp over den gemene hop.

  SvarSlett
 2. Hei, Jarle! Jeg vet ikke om noen som resonnerer så godt som deg! Men svaret var feil.
  Jeg måtte google Thure Erik Lund, og fant ut at han kanskje er verdt et nærmere bekjentskap.
  Nei, det er ikke samtid; det er ikke norsk. Men det er mulig at Lund er påvirket av han som vi skal fram til.

  SvarSlett
 3. Jeg har en bestemt mistanke, men den kan være feil. Jeg tror vi skal litt tilbake i tid, utenfor landets grenser, og at dette ikke er skjønnlitteratur. Er jeg på rett spor?

  SvarSlett
 4. Tehmemelck: Du er på rett spor.
  Men mere tør jeg ikke å hinte.

  SvarSlett
 5. Ok, da tror jeg at jeg vet hvem det er. Kjenner ikke verkene hans godt nok til å si hvilken bok, nærliggende å gjette på den mest kjente, selvsagt, den med tre ord i tittelen og som slutter med et personnavn.

  SvarSlett
 6. Tror du tenker riktig, men at du gjetter på feil bok. Med årene er jo alt som denne mannen har skrevet blitt kjent. Men det er ikke så veldig lenge siden denne boka utkom på norsk for første gang.
  Teksten er et forord.

  SvarSlett
 7. Ok, da går jeg ut fra at jeg har riktig person. Boka er det altså litt verre med, men for å fortsette å snakke litt i gåter, så har den norske oversetteren kanskje en M. som mellomnavn?

  SvarSlett
 8. Nei.
  Ihvertfall ikke i min utgave. (Vet ikke om det eksisterer flere oversettelser.)

  SvarSlett
 9. Da har jeg klart å komme frem til både forfatter og tittel. Endelig kan jeg ta meg lunsj!
  Stilen og tematikken ledet meg på rett spor med en gang, så jeg vet ikke om dette var så vanskelig, egentlig.

  SvarSlett
 10. Da kan vi begge puste lettet ut, TM. Du kan ta din lunsj, og jeg kan gå ut og se på livet!

  SvarSlett
 11. ... men kva med oss andre då...? Skal me verta etterlatt i Skuggenens dal, når Cox og Melck stig opp på fjellet igjen ?

  Er det Nietzche ? (I so fall glapp eg på svaberget, men vil likevel ikkje kalla det eit mageplask)

  SvarSlett
 12. Morsom du, Jarle. Jeg stiger ned fra fjellet og forkynner at svaret er "Antikrist" av Friedrich Nietzsche.
  Jeg skal legge inn en post på bloggen med litt mer utførlig svar. Men ikke nuh!
  Takk for deltakelse, Jarle! Du har vært savnet.

  SvarSlett
 13. Jeg er elendig på sånne quiz, men selv jeg klarte å gjette meg frem til at det var Nietzche (og det etter kun 30 siders bekjentskap med STZ). Så ikke så vanskelig forfatter, men kanskje en nøtt av en tittel?

  SvarSlett
 14. For min del funker det også bra med bade-metaforer: Jeg torte ikke å stikke tåa i en gang, men jeg koser meg her på stranda, og ser på de som stuper. :-)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !