fredag 4. juli 2008

Litterær quiz


Da er vi igang igjen.
Finn spor i ord.
I sivile klær følte jeg meg som på maskerade. Jeg hadde vært i uniform i lange tider, og jeg savnet følelsen av at klærne satt. Buksene kjentes svært flagrende. Jeg kjøpte billett fra Milano til Stresa. Jeg hadde også kjøpt ny hatt. Jeg kunne ikke bruke Sims hatt, men klærne var fine. Det luktet tobakk av dem, og da jeg satt og så ut av vinduet i kupéen, kjentes den nye hatten forferdelig ny og klærne forferdelig gamle. Selv følte jeg meg trist som det lombardiske land utenfor vinduet. Noen flyvere i kupéen estimerte meg ikke stort. De unngikk å se på meg og foraktet dypt en sivilkledd mann i min alder. Jeg følte meg ikke fornærmet. Før i tiden ville jeg ha fornærmet dem og stelt til slagsmål. De steg av i Gallerate, og jeg var glad over å bli alene. Jeg hadde avisene, men jeg leste ikke i dem, for jeg ville ikke lese om krigen. Jeg ville forsøke å glemme krigen. Jeg hadde sluttet min egen separatfred. Jeg kjente meg forbannet ensom og var glad da toget kom frem til Stresa.
Forfatter og roman, takk!

6 kommentarer:

 1. Det første jeg tenkte på nå var "Farvel til våpnene" av Ernest Hemingway. Men det er lenge siden jeg leste den, så... Allikevel er det så mye her som passer - også den korthugne skrivestilen og den lett arkaiske ordbruken, så det får bli mitt forslag.

  SvarSlett
 2. Hyggelig at leselama stakk innom! Og svaret er så korrekt som det kan bli!
  Du var først til mølla, så vi venter ikke på eventuelle andre deltagere.
  Du har rett med hensyn til stilen, men "den lett arkaiske ordbruken" får oversetteren ta på sin kappe. En ikke helt ukjent herre ved navn Herman Wildenwey!

  SvarSlett
 3. Herrene Wildenvey og Hemingway i tospann?! Er det rart det blir bra! "Farvel til våpnene" er nemlig min personlige Hemingway-favoritt, men helt sikker var jeg altså ikke. Gøy at det faktisk stemte!

  Ang. arkaisk ordbruk, så er det jo noen år siden denne boka kom - og ordbruken var en ledetråd i seg selv, synes jeg. Dvs. kunne passe med utgivelsestidspunktet for romanen jeg tenkte på.
  Vendinger som "jeg kjente meg forbannet ensom", "å stelle til slagsmål", "følte meg som på maskerade"... jeg vet ikke, men det er nok ikke de mest frekvente i dagens samtidslitteratur?

  Riktig en god "spor i ord" oppgave synes jeg.

  Og når vi nå er inne på Wildenvey: har du hørt Magnus Grønneberg tolke Wildenvey? Elleve spor med tekster av Wildenvey og musikk av Magnus Grønneberg - nydelig CD som så absolutt anbefales på det sterkeste!

  SvarSlett
 4. Takk for anbefaling, leselama!
  Du merket deg kanskje også at flyverne i kupéen ikke "estimerte" han stort ?

  SvarSlett
 5. Så tar jeg av meg hatten, setter meg ned og titter inn her, på en quiz jeg faktisk kan lösningen på, og så er den allerede löst! Hrmf!!

  Jeg tror jeg tar på meg hatten igjen og går ut og estimerer omgivelsene...

  SvarSlett
 6. Hehe, du får ta av deg hatten og forsøke igjen imorgen, Spectatia!

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !