lørdag 26. juli 2008

Litt mer OM Jens Bjørneboe


Jeg vet ikke hva som vanligvis foregår på Forfatterforeningens årsmøter. Men det var kanskje litt mer spennende å være referent der dengang Bjørneboe levde?

"Han kunne skjelle, true og komme med høylydte ubehageligheter til talerne. Argumentene hans kunne i slike situasjoner like gjerne være en truende knyttneve eller et uhøflig tilrop.
- Vær stille! Det er jeg som har ordet! ropte Finn Carling en gang til Bjørneboe som satt og lagde leven.
- Javel, utbrøt Bjørneboe. - Men det er jeg som har det i min makt!
Man skulle være kjapp for å være raskere enn Bjørneboe i replikken.
Og han kunne være drepende vittig.
- Høyere! skrek folk til en debattant i Forfatterforeningen som sto oppe på talerstolen og mumlet.
- Og morsommere! brølte Bjørneboe fra bakerste benk."
(Fredrik Wandrup: Jens Bjørneboe - Mannen, myten og kunsten)

9 kommentarer:

 1. Spectatia: Tenkte nettopp du ville like den anekdoten.
  Men jeg kan jo ikke bare skrive om Bjørneboe, Eidem og Vonnegut på denne bloggen, heller.

  SvarSlett
 2. Nei, kanskje ikke, men det er jo naturlig, og morsomt egentlig, at favorittene dukker opp på bloggen med jevne eller ujevne mellomrom. Er redd jeg selv har en rimelig stor overvekt av poster om Roth for eksempel...

  Men apropos Bjørneboe... Jeg har forstått at det er Bestialitetens historie man gjerne skal lese. Den har jeg sett mange anbefale, så den skal jeg nok bestille med tid og stunder. Men jeg har rotet runt i hyllene mine og faktisk funnet Drømmen og hjulet. Er den lesverdig?

  SvarSlett
 3. Et litt vanskelig spørsmål, det der! Det aller meste han skrev er jo lesverdig.
  "Drømmen og hjulet" gjør jo at man blir nysgjerrig på Ragnhild Jølsens skjebne. Men du burde google hennes navn først. Og så kan du lese den du fant i hylla.
  ELLER du kan lese 1.bind i trilogien "Bestialitetens historie". Den heter "Frihetens øyeblikk".
  Ikke lett å avgjøre i hvilken ende du skal begynne...

  SvarSlett
 4. PS: Kan du ikke legge inn en post på bloggen din om hva du har lest om og av Bjørneboe? "Alle" vet jo noe om JB her i landet. Særlig de som aldri har lest en bok i sitt liv.

  SvarSlett
 5. Leste den engelske Wiki-posten om ham nå nettopp. Deretter søkte jeg fram den norske Wiki-posten, som fasinerende nok er mye kortere. Av det jeg leste på Wiki kan jeg godt tenke meg at det er mange som har synspunkter om ham.

  Jeg har jo ikke rukket å lese noen bok av ham ennå, men jeg blir stadig mer nyfiken, så det kommer helt sikkert til å komme noe om ham på min blogg. Og du skal ha takk for inspirasjonen!

  SvarSlett
 6. Altså, jeg skulle bare lese LITT i Drømmen og hjulet, men hvordan tror du det gikk? Riktig svar er: Jeg er på side 80 og det kommer til å ta ennå lengre tid før jeg blir ferdig med en der hersens Atlas Shrugged...

  SvarSlett
 7. Humrer litt her. Jeg tror du kommer til fullføre Drømmen & hjulet. Så kommer du kanskje til å lese noe av Jølsen. Og etter det...Nei, dette kan få uante konsekvenser!

  SvarSlett
 8. Ja, det kan det sannerlig. Har lest den ut allerede...

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !