torsdag 26. juni 2008

Nekrolog

Professor i russisk litteratur Geir Kjetsaa døde 2. juni, på sin 71-årsdag.
Det er takket være ham at jeg vet noe om Dostojevskij; "den veldigste av de russiske gigantene".
Han var ansatt ved Universitetet i Oslo i over 40 år, fra 1971 som professor. Som universitetslærer satte han alltid studentenes tarv meget høyt. Han la all sin energi og ære i å gi dem den best mulige undervisning og oppfølging. Når den årlige hjemmeeksamen i russisk litteratur ble hengt opp på oppslagstavlen, var han raus med tips og råd. «Ikke bruk mer enn en halv time på å velge oppgave. Fjorten dager er kort tid. Her teller hvert sekund!» For hovedfagsstudenter og stipendiater var han en glimrende veileder, alltid oppdatert om det siste innenfor ethvert emne om russisk litteratur. Geir Kjetsaa var en alltid oppmuntrende kollega og mer enn villig til å gi råd og dele sine erfaringer med andre. Han hadde en enestående evne til å skille mellom person og sak og hadde derfor ingen uvenner ved sitt institutt.

Ingen har noensinne gjort sammenlignbart like meget som Geir Kjetsaa for å formidle russisk litteratur og kultur til Norge. Han oversatte ca. 60 russiske bøker til norsk. Hans siste bragd var å oversette Tolstojs kjempeverk Krig og Fred i sin helhet i fire bind mens han samtidig forfattet en omfattende biografi over Tsjekhov, den siste i en rekke av fem russiske dikterbiografier. Blant disse er det kanskje særlig grunn til å fremheve hans Dostojevskij-biografi, som nærmest ble folkelesning i Norge. Boken ble oversatt til mange språk og foruten i fagtidsskrifter ble den også anmeldt i ledende internasjonale aviser.

Geir Kjetsaa la stor vekt på folkeopplysning i tradisjonell forstand og var en aktiv foredragsholder. Han deltok ofte i radioens kultursendinger. Forskningsinnsatsen var formidabel. Hans doktoravhandling fra 1969 om Jevgenij Baratynskij (1800-44) er fremdeles standardverket om denne dikteren. Geir Kjetsaa var blant de første som tok i bruk datateknologi i litteraturforskningen for å bevise av romanen Stille flyter Don virkelig var skrevet av nobelprisvinneren Mikhail Sjolokhov. Geir Kjetsaa forfattet 10-15 vitenskapelige monografier og hans samlede bibliografi rommer mer enn 600 numre.

Geir Kjetsaa ble tildelt Anders Jahres kulturpris. Mot slutten av sitt liv ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i anerkjennelse av sitt monumentale livsverk.


©Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !