fredag 20. juni 2008

Litterær quiz


Hvis dere ikke nå skjerper egget, og deltar i quizen, så vet jeg sannelig ikke hva jeg skal gjøre med dere!
Finn spor i ord:
Med denne uhyre alder - jeg går nå i mitt enognittiende leveår, og er uten sammenligning det eldste menneske jeg kjenner - med en slik unaturlig elde må jeg være en av de siste gjenlevende og åndsfriske bærere av den esoteriske dannelsesart som nå dør ut med århundredet; for en lærd i den hemmelige vitenskap må jeg vel kunne kalle meg uten å ta munnen for full, skjønt min utstrakte lesning for det meste skjedde con amore og mine manglende studier sjelden ble fullført, slik at min kunnskap lider under en viss mangel på systematikk og, må jeg føye til, selv om jeg med min skjebnebestemte dragning mot den okkulte tradisjon ikke kan unnslippe mistanken om irrasjonalitet, ja, obskurantisme - jeg bryter av, idet jeg merker at jeg snapper etter pusten på det ytterste stup av en periode med dårlige utsikter til å kunne bli fullført, og at min tale allerede truer med å bli sjablon. Jeg appelerer til mine hypotetiske lesere om å bære over med meg; jeg lever aldeles alene her, og er uvant med sammenhengende tale.
Forfatter og roman, takk!
Er det for vanskelig? Er det for lett?
Hint: Det er en norsk, nålevende forfatter.

10 kommentarer:

 1. Nei ingen fare for at dette vert for lett… Ryddar tankane: Ein eldre mann, oppteken av det åndelege, til dels okkulte, bur aleine. Truleg er det på overgangen til 1900 (..”som nå dør ut med århundredet”). Synest skrivaren er god på eit litt gamalmodig ordval: con amore, sjablon, obskurantisme (= uvilje mot opplysning). (I teksten står :obsukrantisme, men det må vera ei feilskriving). Setningane er snirklete, litt omstendelege som dei kan vera hjå t.d. Proust, Solstad. Kva nolevane norsk kan skriva slik, og om eit slikt tema ? Eg grublar vidare….

  SvarSlett
 2. Hmm. Jeg har ingen anelse. Jeg prøver, men jeg aner ikke. Dessverre.

  SvarSlett
 3. Hyggelig at dere kunne stille opp. Den dumme skrivefeilen er rettet. Jarle: du er flink til å finne spor i ord. Kanskje uttrykket "esoterisk dannelsesart" kan være et hint..?

  SvarSlett
 4. Jeg er blank her. Det er i hvert fall ikke en bok jeg har lest. Jeg spekulerer litt som Jarle; hvilken nålevende norsk forfatter skriver sånn ... får en mistanke om at han er langt yngre enn jeg-personen i boka.

  SvarSlett
 5. Vel, han er jo yngre enn 91.
  Når jeg ville dere skulle stanse ved uttrykket "esoterisk", var det pga. at det gir assosiasjoner til Steiner-skolen og antroposofene. Vi har noen norske forfattere med den bakgrunnen.

  SvarSlett
 6. Ikkeno' dårlig forslag. Men dessverre, nei.

  SvarSlett
 7. Antroposofibakgrunn .... der er fleire, eg freister tenkja etter: Bjørstad nemnt, vidare Fosnes-Hansen, nei ikkje han, Bjørneboe - kanskje.... Kaj Skagen .. kanskje der er noko ... eg sjekkar litt og finn at han har ein erindringsroman kalla "Hodeskallestedet". Eg gjer eit forsøk.

  SvarSlett
 8. Flink til å nøste opp tråder, og til å tenke høyt, den Jarle!
  Domaren säger att svaret er rett!

  SvarSlett
 9. Jeg burde kanskje ha tenkt på Kaj Skagen, utfra hintet ditt. Men for det første har det, som du selv sier, vært merkelig stille om ham - i ganske lang tid, vel? Dessuten tror jeg aldri jeg har lest noe skjønnlitterært av ham.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !