Dette er rett og slett ord i tåka! Bjørneboe skrev seg inn i historien for en bestemt gruppe lesere, men disse er i ferd med å bli en utdøende rase. Rabullisten er glemt av de fleste om få år. Skjønner ikke hva noen ord i fra en sansynligvis ikke edru mann kan interessere oss som stikker innom her! Trodde denne bloggen hadde et høyere nivå?
Må si meg litt enig med Anonym. Bjørneboe hadde en samfunnskritisk penn, med holdninger erfart i fra egen oppvekst. En sak har alltid flere sider må man vite. Det Bjørneboe var i mot på 50 og 60-tallet er akseptert i et velfungerende samfunn i 2008
Å ha et alkoholproblem, og samtidig kunne skrive gjør ikke automatisk forfatteren til genial.
En liten historie? Bjørneboe ringte en dag på 60-tallet til en fremtredende Høyesterettsdommer for å rajere, og antagelig provosere med sitt syn i en aktuell samfunnssak. Dommeren avbryter Bjørneboe i hans tirade og spør stillferdig: -Si meg Bjørneboe? Har dere fått telefoner på disse cellene deres også nu?
Altså - hvis man ikke er klar over og anerkjenner den meget store rollen Bjørneboe i sin tid spilte både som forfatter og samfunnsrefser, er man historieløs. Om forfatterskapet hans har tidløse kvaliteter, er selvfølgelig en annen sak. Jeg mener at han har erobret en selvfølgelig og velfortjent plass i norsk litteraturhistorie, men siden jeg tilhørte hans samtidige publikum, er jeg kanskje ikke uhildet i min vurdering.
Bare for å avslutte akkuat denne bloggposten: Bjørneboe var en mann som hadde meninger om det meste. Så mange meninger at han ikke var enig med seg selv bestandig, heller! Kanskje det som apellerer spesielt til unge lesere: han var anti-auritær, uberegnelig og provoserende. Akkurat det han sa om skiløping, var jo bare en bagatell, og skal jo ikke oppfattes så alvorlig. Jeg tok det bare med som et apropos til vinterferien. (Men å fleipe med nordmenns forhold til å gå på ski, kan kanskje sammenlignes med å banne i kjerka?)
Dette er rett og slett ord i tåka!
SvarSlettBjørneboe skrev seg inn i historien for en bestemt gruppe lesere, men disse er i ferd med å bli en utdøende rase. Rabullisten er glemt av de fleste om få år. Skjønner ikke hva noen ord i fra en sansynligvis ikke edru mann kan interessere oss som stikker innom her! Trodde denne bloggen hadde et høyere nivå?
Beklager, anonym! Denne bloggens nivå er meget ujevnt.
SvarSlettVisste ikke at du hadde så store forventninger?
Er jeg en utdøende rase?!?!? Det var litt av en beskjed å få midt i morgenkaffen!
SvarSlettKan anonym utdype litt nærmere? Det hadde vært interessant.
Men uansett, takk gode gamle Cox for at noen fremdeles spanderer dyrebar bloggplass på oss :-)
Gamle cox gir seg ikke riktig ennå. Takk for hyggelig kommentar, Anne, W !
SvarSlettJeg har ikke lest Bjørneboe, men jeg har tenkt å gjøre det. Derimot har jeg ikke tenkt å dø med det første... ;-)
SvarSlettMå si meg litt enig med Anonym. Bjørneboe hadde en samfunnskritisk penn, med holdninger erfart i fra egen oppvekst. En sak har alltid flere sider må man vite. Det Bjørneboe var i mot på 50 og 60-tallet er akseptert i et velfungerende samfunn i 2008
SvarSlettÅ ha et alkoholproblem, og samtidig kunne skrive gjør ikke automatisk forfatteren til genial.
En liten historie?
SvarSlettBjørneboe ringte en dag på 60-tallet til en fremtredende Høyesterettsdommer for å rajere, og antagelig provosere med sitt syn i en aktuell samfunnssak.
Dommeren avbryter Bjørneboe i hans tirade og spør stillferdig:
-Si meg Bjørneboe? Har dere fått telefoner på disse cellene deres også nu?
Altså - hvis man ikke er klar over og anerkjenner den meget store rollen Bjørneboe i sin tid spilte både som forfatter og samfunnsrefser, er man historieløs. Om forfatterskapet hans har tidløse kvaliteter, er selvfølgelig en annen sak. Jeg mener at han har erobret en selvfølgelig og velfortjent plass i norsk litteraturhistorie, men siden jeg tilhørte hans samtidige publikum, er jeg kanskje ikke uhildet i min vurdering.
SvarSlettMen fyren har sagt noe genialt også - jeg liker dette sitatet;
SvarSlett”Jeg tar meg den frihet. Der ligger hemmeligheten med frihetens vesen. Man tar seg den. Ingen gir oss frihet, vi må ta den selv,»
Synes det på en glitrende måte beskriver det å være voksen - å ta seg friheten til å ikke gå på ski - og samtidig ta ansvaret for det en gjør også.
De fleste mennesker er ikke enten-eller, de er både-og.
Noe bra er det med Bjørnebo også -etter min mening!
Bare for å avslutte akkuat denne bloggposten: Bjørneboe var en mann som hadde meninger om det meste. Så mange meninger at han ikke var enig med seg selv bestandig, heller!
SvarSlettKanskje det som apellerer spesielt til unge lesere: han var anti-auritær, uberegnelig og provoserende.
Akkurat det han sa om skiløping, var jo bare en bagatell, og skal jo ikke oppfattes så alvorlig. Jeg tok det bare med som et apropos til vinterferien.
(Men å fleipe med nordmenns forhold til å gå på ski, kan kanskje sammenlignes med å banne i kjerka?)