fredag 29. februar 2008

Vi gratulerer !


Vi bukker og neier, gratulerer og celebrerer! Forlagsmannen og den store litteraturformidleren Gordon Hølmebakk fylte 80 år denne uka. Hans innsikt og skjønn har gitt det norske folk forfattere som Doris Lessing, Orhan Pamuk, Raymond Carver, Georges Perec, Gabriel Garcia Marquez, Alice Munroe …ja, listen er usedvanlig lang og kvaliteten uangripelig.
Han var tålmodig konsulent og fødselshjelper for Bjørneboes ”Bestialitetens Historie”. Bare det en bedrift – og en prøvelse - i seg selv!
Dessuten kan mannen skrive. Jeg har en tykk samling av hans essays & artikler i bokhylla. Den heter 15.august 1903, og kan herved anbefales ethvert menneske som kan lese!
Jeg har aldri truffet Hølmebakk, men er ikke et øyeblikk i tvil om at vi feirer en hedersmann.

”Som ansvarlig for Gyldendals oversatte skjønnlitteratur fra slutten av 1950-årene og frem til 1997, gjorde Gordon Hølmebakk en innsats som bare kan sammenlignes med Sigurd Hoels. Sentralt i arbeidet stod Den gule serie-Ny rekke, Gyldendals Novelleserie, Kolon og Vita. For mer enn én generasjon lesere ble disse fire seriene hovedveier inn i moderne roman- og novellediktning. Ikke minst også gjennom sine initiativ til nyoversettelser av klassikere og de mange antologiene han redigerte.”
(Gyldendals nettside)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !