tirsdag 26. februar 2008

Litterær quiz no: 23


Noen dager siden forrige quiz. Men siden jeg ikke gidder å finne på noe sjæl ennå, prøver vi påny.
Dette er ikke fra en roman. Men jeg tar det med, fordi det er velskrevet, og fordi det er av en forfatter som dessverre er iferd med å gå i "glemmeboka". Altså:
"I dit ansigts sved skal du æde dit brød". De gamle og mugne jødemundheld er naturligvis ogsaa mixet sammen med Kristi herlige lære som er det talmudistiske eller gammeltestamentlige ordsprog diametralt modsat. Kristus lærer at vi ikke skal have den ringeste bekymring for den dag imorgen, for hver dag har nok i sin plage. Se til liljerne paa marken o.s.v
Det er arbeidet i egentlig forstand, jordtrældom og industrialisme som gjør menneskene ulykkelige og fattige og aandssløve eller brutale og underlagt jødernes forbandelse; overflod eller armod. Mennesker som slider i sit ansigts sved fordummes og forhærdes og mister troen poaa Gud og blir pint under slavefogderne til den umiskundeligste og uhumskeste af alle moderne afguder: Mammon."

Prøv nå, denne gang! Her kan ingen dumme seg ut!
Navn på skribent, takk!

6 kommentarer:

 1. Kaster fram et forslag på Garborg. (Han skrev noe på riksmål også). Han var vel inne i teologi og opptatt av dette med slit og penger. Har et eget dikt om det. Må medgi at jeg ikke er overbevist om riktigheten i svaret, også innom Jonas Lie, men prøver likevel. Lars T

  SvarSlett
 2. Lars T: Garborg er det ikke. Selv om det er riktig som du sier; han skrev en tid meget godt riksmål. Nei, denne mannen er kjent for ett skuespill og en drøss med "epistler". Ingen alvorsmann.

  SvarSlett
 3. ah - burde jo tenkt dithen. Det må jo være Nils Kjær. Ja riktig nok, han er kanskje i ferd med å bli glemt. Lars T

  SvarSlett
 4. Her kan ingen dumme seg ut? Har du glemt at jeg er en fast leser av denne bloggen? ;-)

  SvarSlett
 5. Du, Spectatia, dummer deg ihvertfall ikke ut! Tvertimot er du den klokeste nordmann i Sverige jeg vet om!

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !