torsdag 14. februar 2008

Litterær quiz no: 19


Vi legger lista ørlite høyere:
"Jeg vil glede doktor T. jeg sier - og det er ganske sannferdig, om enn snart kokt bort igjen - at jeg takket være dette sykehusopphold med omsorg og medisiner nok har fått ideen til en roman. Det er - ikke overraskende - en en fortelling om et menneskes siste tid på jorden. Om dager, minner, drømmer, som han - takket være et hjerteinfarkt - blir intenst klar over. Om dødsbesettelsen som har forfulgt ham i noen år og som har hindret ham i å skrive og som har plassert ham i en slags transitthall, i evig beredskap, midt mellom livet og døden. Om bevisstheten om at det er han selv som har fremkalt denne forestående døden, ved at han har naglet seg fast ved sin fars dødsalder, og opphøyet den til alle tings død, og at han derfor tror at han, i likhet med Swedenborg, vet når han omsider skal dø, for døende har han jo lenge levd. Men nå, når han - stadig gjennom dette infarktet - tror han står overfor fullbyrdelsen av...overfor et fullbyrdet faktum.
Doktor T hever blikket fra instrumentbrettet:
- Og hvordan skal boken slutte?
- Formodentlig, sier jeg, kommer min helt til å dø.
Ellers ville det jo være feil å snakke om et menneskes siste tid.
Doktor T rykker til, hans hender skjelver.
- Nei, nei, nei. Han må leve."

Forfatter OG bok, takk.

6 kommentarer:

 1. Altså, jeg har jo allerede vunnet en quiz idag... *fornøyd flir*

  Følg med her etter hvert som svaret blir offentliggjort,
  for det er en bok jeg hadde tenkt å anbefale deg, fordi jeg assosierer til den når jeg leser Parfymen.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg skal følge med. Jeg vet ikke hva det er, men avsnittet var bra.
  Så du vil ikke være med her da, siden du allerede har vunnet en quiz?
  Hint: Det er skandinavisk. Ikke roman, men nærmest notater fra en dødssyk forfatter.

  SvarSlett
 3. Eg leste dette tidlegar i dag. Nei...Men så omigjen no: og ei linje feste seg: "ved at han har naglet seg fast ved sin fars dødsalder". Noko demrar. Eg hugsar det var ein stor forfattar som var svært oppteken av om han ville greia bli eldre enn far sin. Han gjorde det. Men diverre ikkje med so manger år. Han døydde for tidleg han også. Det må vera Göran Tunström. Og truleg den boka som omhandlar skrivesperra han opplevde ein periode: "Ventetid". Eg har lese nokre store bøker av Tunstrøm, særleg Juleoratoriet og Berømte menn som har vært i Sunne (eller noko liknande). (Jarle)

  SvarSlett
 4. Dette var bra jobba, Jarle! Og nettopp den linjen om faren, var det smart å gripe fatt i.
  Begynner å mistenke deg for å være godt over middels belest!
  Jeg kan varmt anbefale deg også å lese "Tyven" av Tunstrøm.

  SvarSlett
 5. Jarle er ikke bare godt over middels belest, han ligger også best til blant dagens quiz-vinnere, med hele to vinnersvar. (Ikke sant?) Moro å lese refleksjonene.

  SvarSlett
 6. ok ok .. jau det stemmer nok ... Spectatia har ein fingerspitzgefühl som eg set pris på, ho har rett. Men eg ser på det som eit samanfall av (heldige) omstendigheiter... Takk til både cox og spectatia og lotherington m.fl for fine bloggar som eg føl med interesse, -- det ligg ikkje heilt for meg enno, -- men kanskje ein dag. (Jarle)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !