søndag 6. januar 2008

Absint...


”Etter det første glasset ser du tingene slik du ønsker at de var. Etter det andre glasset ser du tingene slik de ikke er. Til slutt ser du tingene som de virkelig er og dette er det skrekkeligste i verden”.

(Oscar Wilde)


Kunstnerdrikken fremfor noen annen. Vi forbinder absint med Rimbaud, Verlaine, Van Gogh og Strindberg. Her hjemme: Hans Jæger og Kristiania-bohemen.

”Absinten kom opprinnelig fra Sveits hvor den ble introdusert som en eliksir, men er bedre kjent for sin popularitet blant franske kunstnere sent på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. På høyden av sin popularitet ble absinten framstilt av kritikerne som et farlig avhengighetsskapende hallusinogen. Det var stoffet tujon, som finnes i malurt, som fikk skylden for den hallusinogene effekten.

Rundt 1915 ble absinten bannlyst i USA og mange europeiske land. Man mener i dag at det ikke finnes bevis for at absint er farligere enn vanlig alkohol, men at det var det enorme forbruket som gjorde drikken så skummel. På begynnelsen av 1990-tallet dukket absinten igjen opp på markedet, riktignok i en modifisert utgave, og man kan i dag kjøpe absint i butikker som Vinmonopolet og Systembolaget.” (Wikipedia)

Den legendariske forleggeren Henrik Groth forteller i essayet Den grønne time:

Det dengang depraverte Østerrike hadde ennå ikke forbudt absinth-salget. I et stort pjolterglass skjenkes 1/3 gressgrønn klar absinth. En sølvsil senkes ned i glasset, med 3 sukkerbiter på. Meget langsomt helles is-vann i, sukkeret oppløses og absinthen blir melkeaktig og ugjennomsiktig.
Virkningen er påfallende. Det er jo alminnelig at - iallfall til å begynne med - under nytelsen av alkohol er sikker på at man er mer intelligent enn vanlig. Det hender at dette blir benektet av omgivelsene.
Min egen erfaring med absinth er at jeg ikke alene følte meg mere intelligent. Jeg ble faktisk dobbelt så intelligent som før. Det er et vitenskapelig faktum.
Et kongerike for en flaske absinth!

(Mot strømmen,1974)

2 kommentarer:

  1. Det ser jo så utrolig lekkert ut, og hvis man blir smartere på kjøpet, så tror jeg nesten man må prøve en skvett. ;-)

    SvarSlett
  2. Dette er førnøyelig!
    Jeg pleier å avlegge Dispolitteraten et besøk hver dag for å se om noe fenger. Her har det dukket opp så mangt som hitil gleder en leseglad fyr i fra samme by som skaperen av denne bloggen.

    At jeg i kveld skulle få en levende beskrevet oppfrfiskning i Absintens mange forunderlige egenskaper var gøy! Som gammel begersvinger måtte jeg humre litt her over dette innlegget! Føler at det kan dukke opp mangt her i tiden fremover som er verdt å lese.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !